Pokajnik Henkel odrukao Proktor i Junilever

Evropska komisija kaznila gigante kućne hemije Junilever i Proktor i Gembl sa 315 miliona evra, jer su nameštali cene praška za veš u osam zemalja.

0
A- A A+

Evropska komisija donela je ovu odluku posle trogodišnje istrage koja je pokrenuta nakon dojave od nemačke kompanije "Henkel", takođe uključene u nedozvoljene poslove, prenosi Bi-Bi-Si.

Junilever prodaje prašak za veš marke "omo" i "surf", dok Proktor i Gembl prodaje tajd. Konkurentski Henkel prodaje prašak "persil" u pojedinim evropskim zemljama.

Kazna je umanjena za deset odsto, nakon što su dve kompanije priznale da su počinile prekršaj. Junilever će morati da plati 104 miliona evra, dok će Proktor platiti 211,2 miliona evra.

"Priznavanjem da su učestvovali u ovom kartelu, kompanije su omogućile Komisiji da brzo zaključi istragu", saopštio je komesar EU za tržišnu konkurentnost Hoakin Almunija.

Kartel je delovao u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji i Holandiji od 2002. do 2005. godine. Henkel nije kažnjen jer je prvi dostavio informacije regulatornom tijelu EU.

Istražitelji EU izvršili su u junu 2008. godine racije u prostorijama ove tri kompanije, zbog sumnje da su nameštale cene.

(Srna)

Povezano

Sve vesti