Suspendovan član obezbeđenja šefa Euleksa

Međunarodni član obezbeđenja šefa Misije Euleksa na Kosovu Gzavijea But de Marnaka suspendovan je sa dužnosti, a više drugih je privremeno premešteno na druge dužnosti unutar misije iz bezbednosnih razloga.

0
A- A A+

"Svi ti pojedinci radili su kao dio tima za lično obezbeđenje šefa misije, sa odgovornošću za njegovu fizičku bezbednost", navodi se u saopštenju Euleksa.

Iz Euleksa ističu da je mera suspenzije i premeštaja doneta kao zaštitna, pošto je kompromitovana sposobnost tima za lično obezbeđenje šefa Misije.

List "Ekspres" piše da su zvaničnici Euleks-a priznali da je jedan od njihovih službenika zloupotrebio svoju poziciju, ali nisu hteli da navedu o kome je reč, niti o kakvoj se zloupotrebi radi.

Portparolka Euleks-a Aleksandra Džordž rekla je da ta misija razmatra veoma ozbiljno svaku optužbu za loše ponašanje osoblja.

"Počela je unutrašnja istraga i rezultati se očekuju veoma brzo. Ne možemo komentarisati specifičnosti optužbi, jer u ovoj fazi se radi samo o optužbama", rekla je Džordž.

Mediji na Kosovu objavili su da je jedan visoki administrativni zvaničnik Euleks-a zloupotrebio svoj autoritet u odnosima sa lokalnim osobljem, kojem je takođe pretio da će imati posledice u sučaju potkazivanja.

Ministar saobraćaja i telekomunikacija Fatmir Ljimaj, osumnjičeni u istrazi koju Euleks vodi o slučajevima korupcije i ratnih zločina, rekao je da pripadnici "jednog nezavisnog evropskog instituta" borave na Kosovu i istražuju rad Euleks-a.

(agencije/MONDO)

Povezano

Sve vesti