Nova rekord zlata - unca 1.500 dolara

Strepnje oko rejtinga privrede SAD pogurale su cenu zlata na berzi metala u Njujorku na novi rekord, premašujući 1.500 dolara za uncu (31,1 gram).

0
A- A A+

Ove sedmice su pretnja mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a sa trenutnog najvišeg nivoa AAA i obnovljena zabrinutost u vezi sa prezaduženošću pojedinih članica evrozone podstakli strahovanja za prognozu vrednosti dolara i evra, preneo je Rojters.

Budući da dolar posebno utiče na cenu zlata, očekuje se da taj dragoceni metal ne bi trebalo da značajnije pojeftini zbog nesigurnosti oko toga kako će SAD prilagoditi svoju monetarnu politiku kada krajem juna istekne primena druge runde kvantitativnog labavljenja te politike, smatraju analitičari.

Agencija za kreditni rejting "Standard i Purs" (SiP) je u ponedeljak, 18. aprila, saopštila da bi u naredne dve godine mogla da snizi dugoročni rejting SAD-a, ukoliko zvanični Vašington ne smanji svoj veliki budžetski deficit.

Ukoliko SiP to učini, dolar će biti izložen velikom pritisku, što će uticati na valutna tržišta i ekonomsku stabilnost čitavog sveta, a to je savršen recept za poskupljenje zlata, navode konsultantske firme.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti