Ko se to Mišel Obami parkirao na pistu?

Američka agencija za bezbednost saobraćaja otvorila je zvaničnu istragu o incidentu prilikom sletanja aviona u kome se nalazila prva dama SAD.

0
A- A A+

Pilot aviona morao je u ponedeljak da prekine već započeti manevar sletanja na aerodrom vazduhoplovne baze Endruz kod Vašingtona, jer se na pisti nalazio vojni transportni avion.

Američka federalna agencija za avijaciju (FAA) saopštila je ranije da letelica u kojoj je bila Mišel Obama ni u jednom trenutku nije bila u bilo kakvoj opasnosti. Da stvar bude gora, u istom avionu nalazila se i supruga potpredsednika SAD, Džil Bajden.

FAA ima striktne standarde o dozvoljenoj razdaljini između aviona. Kada su praćenje leta Mišsel Obame od kontrolora letenja u radarskom centru u Vorintonu preuzeli oni u tornju baze Endrjuz, ustanovljeno je da su dve letelice međusobno udaljene tri milje, umesto dozvoljenih pet.

Pilotu je tada naloženo da napravi niz manevara kako bi se ta udaljenost povećala.

Pošto su kontrolori u bazi ustanovili da vojni teretni avion neće imati dovoljno vremena da se skloni sa piste, rekli su pilotu da kruži neko vreme iznad aerodroma.

Očekuje se da će istraga biti završena iduće nedelje.

Prošle godine u SAD je zabeleženo 1.869 grešaka kontrolora letenja, što je čak 51 odsto više nego prethodne.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti