Šta hrvatsko Tužilaštvo zna o Oluji

Za vreme "Oluje" počinjena su 24 najteža ratna zločina ubistva s ukupno 156 žrtava, i 47 takozvanih običnih ubistava, podaci su Državnog tužilaštva koje je objavila Hrvatska televizija.

0
A- A A+

Od ukupno 24 ratna zločina sa 156 žrtava, za najveći deo još traju istrage, dok je za 11 ubistava procesuirano 10 pripadnika hrvatskih oružanih snaga, navodi hrvatsko tužilaštvo koje nije dalo rezultate procesuiranja.

Što se tiče 47, takozvanih običnih ubistava, za ubistvo 21 žrtve procesuirana su 33 lica, dok za ostale počinioci nisu otkriveni, ističu u tužilaštvu, ne dajući podatke šta je bilo s procesuiranim licima u ovim postupcima.

Razlika od 213 utvrđenih žrtava razlikuje se od cifre 677 ubijenih i nestalih srpskih civila koju je dao Hrvatski helsinški odbor, a tužilaštvo to objašnjava činjenicom da HHO nije razdvojio žrtve rata i ratnih zločina i ubistava.

Tužilaštvo je pozvalo da se utvrde okolnosti stradanja svakog od nastradalih.

U UN sektoru Jug koji je obuhvatao severnu Dalmaciju i Liku, HHO je evidentirao 410, a na području Sever, koje je obuhvatalo Kordun i Baniju, 267 ubijenih i nestalih civila.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti