Mubaraka premeštaju u kairski zatvor

Egipatski javni tužilac naložio je da bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak bude prebačen u zatvorsku bolnicu u Kairu.

0
A- A A+

Tužilac je to naložio pošto je lekar potvrdio da je Mubaraku "dovoljno dobro" da može da putuje, i očekuje se da će se to dogoditi u roku od 48 sati, javila je egipatska agencija Mena.

"Javni tužilac je naložio Ministarstvu unutrašnih poslova da prebaci bivšeg predsednika Mubaraka (82) u 'Mazra'a' bolnicu u zatvoru Tora u Kairu, kada ta bolnica bude spremna da ga primi", navodi se u saopštenju tužilaštva, prenela je agencija Rojters.

Mubarak je primljen u bolnicu u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik 12.aprila, onog dana kada mu je egipatski tužilac naložio pritvor radi ispitivanja i, kako navodi britanska agencija, "misterije i dalje postoji oko njegovog zdravstenog stanja".

ozivajući se na sudske izvore, AFP navodi da je Mubarak ispitivan u vezi sa ulogom u ubistvu demonstranata i u vezi sa detaljima iz kontroverznog sporazuma o snabdevanju Izraela gasom po niskim cenama, kada je 12. aprila doživeo srčani udar u Šarm el Šeiku i prebačen je u bolnicu.

Zvanična egipatska komisija, osnovana da istraži pogibiju demonstranata tokom 18-dnevnih antirežimskih protesta, saopštila je da je u neredima poginulo 846 civila i 26 policajaca i da je većina poginulih demonstranata imala rane od metaka na glavi i grudima, što ukazuje na upotrebu snajperista.

Uloga Mubaraka, kako se navodi, zasnovana je na pretpostavkama da je "sigurno bio konsultovan pre nego što je otvorena vatra na demonstrante".

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti