Dve istrage zločina u Dvoru na Uni

Istragu o ratnom zločinu nad devetoro srpskih civila invalida avgusta 1995. godine pokrenuli su srpsko tužilaštvo za ratne zločine županijsko tužilaštvo u Sisku.

0
A- A A+

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas da je tužilaštvo formiralo predmet posle saznanja o zločinu nad devetoro srpskih civila invalida u Dvoru na Uni avgusta 1995. godine.

Vekarić je, gostujući u "Kažiprstu" RTV B92, ocenio da je presuda hrvatskim generalima u Hagu otvorila Pandorinu kutiju i podstakla ljude da govore o zločinima tokom i posle "Oluje".

Zločin, koji se dogodio 8. avgusta 1995, počinilo je 12 maskiranih osoba što je posvedočio danski vojnik koji je sa ostalim pripadnicima danske jedinice UN posmatrao zločin.

Vekarić je istakao da je i Hrvatska otvorila taj predmet i upitao zašto je danski vojnik dosad ćutao o tom zločinu, najavljujući da će se nastojati da se dođe do odgovornih.

Oglasilo se i Županijsko tužilaštvo u Sisku koje je saopštilo da je zatražilo od policije da sprovede kriminalističku istragu zločina u Dvoru na Uni.

Odeljenje kriminalističke policije sisačko-moslavačke policijske uprave dostavilo je 6. septembra 2006. godine Županijskom tužilaštvu u Sisku izveštaj o krivičnom delu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju objavljenom na Internet stranici državnog tužilaštva.

Nepoznata lica ubila su 1995. godine bračni par i desetero mentalno bolesnih osoba smeštenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru.

Prema dosadašnjim informacijama, zločin su počinili pripadnici paravojnih formacija Krajine prilikom povlačenja iz Dvora 8. avgusta 1995, navodi se u saopštenju i dodaje da je do sada ispitan veći broj lica, ali se još ne zna identitet počinilaca zločina.

Zatražena je pretraga baze podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinilaca, ističe se u saopštenju.

Otkako se počelo pisati o zločinu kome su prisustvovali danski vojnici, sve tri strane koje su mogle počiniti zločin negirale su umešanost.

Vekarić potpisuje inicijativu za REKOM

Bruno Vekarić je podržao akciju prikupljanja milion potpisa podrške za osnivanje Regionalne komisije (REKOM) za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

Vekarić je dodao da će se i njegov potpis naći među milion onih kojima će biti podržana ta inicijativa koja je korisna, jer bi takva komisija na fleksibilniji način mogla da istraži istinu o zločinima i žrtvama.

On je ukazao na problem istraživanja pojedinih zločina, jer su potrebni dokumenti i dokazi, koji su sklanjani, opravdavani i prikrivani i ocenio da takva komisija neće ometati rad nadležnih institucija.

Vekarić je rekao da je slična praksa već primenjena u svetu u Sijera Leoneu i Ruandi i da je reč o koraku bliže pomirenju, navodeći da postoje masovne grobnice još iz Drugog svetskog rata koje još nisu otvorene.

Na pitanje o inicijativi Županijskog suda u Osijeku o sabirnim centrima i logorima u Srbiji , Vekarić je odgovorio da je taj predmet u fazi pretkrivičnog postupka kod nas, da traje dve i po godine i da se na njemu radi i da će se učiniti maksimum da se odgovorni privedu pravdi.

"Imamo obećanje Mladena Bajića još od pre nekoliko godina da će taj predmet da ustupi nama i mi to očekujemo", rekao je Vekarić.

Vekarić se založio za trojni sastanak svih tužilaca i političara Hrvatske i BiH i da bi zahvaljujući tom sporazumu Srbija ustupila predmete "Tuzlanska kolona" i "Dobrovoljačka ulica" kolegama u BiH.

Prema njegovim rečima, završen je nacrt sporazuma u toj oblasti sa BiH, a predstoji i sa Hrvatskom.

Upitan o optužbama Fonda za humanitarno pravo da policajci maltretiraju svedoke, Vekarić je odgovorio da je tužilaštvo uputilo dopis MUP-u i da su obavljene provere.

"MUP nam je poslao koncizan izveštaj, kaže da toga više nema", dodao je Vekarić.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti