Đilas: Beogradu potreban veći broj policajaca

Beogradu je potreban veći broj policajaca kako bi se građani prestonice osećali bezbednije, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

0
A- A A+

"Grad Beograd je spreman da zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova uradi sve što je neophodno kako bi se broj policajaca u gradu povećao, jer smatram da svakome ko želi normalno i mirno da živi ipak znači kad vidi policajca na ulici. On je garancija bezbednosti i naše dece i nas samih", kazao je Đilas novinarima.

Nakon sastanka Radne grupe za utvrđivanje prioriteta bezbednosti ljudi i imovine u Beogradu, koja je formirana na predlog Skupštine grada posle nereda za vreme održavanja Parade ponosa u Beogradu oktobra 2010, Đilas je kazao da su za njega "bili zapanjujući podaci" o broju policajaca u Beogradu.

Đilas je naveo da je Rradna grupa dobila podatke o broju policajaca u gradskim opštinama, a koji je, prema njegovoj oceni mali.

"U jednoj smeni (ih ima) osam na Voždovcu ili 12 na Paliluli i shvatimo koliko ih je malo", kazao je on.

Predsednik Radne grupe Dejan Ranđić precizirao je da je popunjenost kapaciteta Policijske uprave Beograda do 70 odsto.

"Policajci u Beogradu su deficitarna roba", kazao je on i naveo da nedostaju policajci iz Beograda.

Ranđić je rekao da grad može biti partner u kreiranju atmosfere među mladim Beograđanima kako bi se opredelili za to zanimanje, kao što je promovisana i komunalna policija.

Prema njegovim rečima, potrebno je utvrditi i podsticajne mere koje se mogu sprovesti prema zaposlenima u Policijskoj upravi grada, jer "nije ista težina biti policajac u Beogradu koji je dvomilionski grad, u kome se po statistikama izvrši više od 60 poocenata krivičnih dela u zemlji, ili biti policajac u nekom drugom gradu u Srbiji".

Ranđić je kazao da je posao Radne grupe pri kraju i da će do kraja maja predložiti konkretna rešenja, ali i formiranje Saveta za bezbednost grada Beograda, koordinacionog tela u kome će pored predstavnika grada biti i predstavnici drugih institucija koje se bave bezbednošću.

Presednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da je obaveza grada da "da doprinos poboljšanju opšte bezbednosne situacije u Beogradu".

"Obaveza grada je da se uključi u prevenciju", ali i da stvara materijalno-tehničke uslove, poput nadzora kamerama, da demotiviše potencijalne izvršioce krivičnih dela, rekao je Antić.

Predstavnici Skupštine grada su ocenili da je Radna grupa dosta uradila i naglasio da grad želi da se angažuje pre svega na obrazovanju mladih koji u pubertetu smatraju da se mnoge stvari mogu rešavati silom.

(Beta)

Povezano

Sve vesti