MONDO španovao reket za Novaka

Od čega su žice, koliko košta španovanje, ko nije platio i druge zakulisne teniske priče.

4
A- A A+

"Pazi, polako, nemoj da puknu ove žice, znaš koliko su skupe".

"Koliko?", došli smo do šatora zvaničnih španera Serbia Openu powered by Telekom Srbija baš u momentu kada su se rastezale žice za jedan od tri reketa za Novaka Đokovića, koji u sredu uveče juri 25. pobedu u sezoni.

"Ovaj vakumirani paket goveđih žica košta 50 evra. Tu je 12 metara žice, a potroši se za španovanje dva reketa, pritom se koristi samo za uzdužno španovanje", odgovara nam Vladimir Zakanji, španer Fed i Dejvis kup tima Srbije.

"Koliko? Od čega?" , ispitivački pipamo žice.

"Da, da. Prilično su skupe, imajući u vidu koliko reketa jedan teniser ima i koliko ih često španuje. To mogu sebi samo da priušte vrhunski teniseri, oni iz prvih dvadeset. Zaista su od creva govečadi koja se posebno uzgajaju", rekao nam je Vlada, kome smo asistirali u španovanju reketa.

Da li je Đoković zahtevan?

"U principu nije. Samo mora da se mnogo vodi računa. On mnogo gleda kako mu je našpanovan reket, jer to mu je glavna stavka pre nego što izađe na teren".

Kao što je u bolnici ključni čovek medicinska sestra, u Vladi portir, a u firmi sekretarica, u tenisu je španer.

Od njihovog rada dosta zavisi uspeh onih glavnih zvezda i istovremeno znaju sve tajne. Vlada zna ko se zapio prethodne večeri, ko je žurio da izgubi da bi stigao na avion i gledao svoj omiljeni fudbalski klub, ko je "tvrd" na novcu...

"Dešava se da mi neko kada izgubi dobaci kako sam mu loše našpanovao reket, što ne može da bude razlog poraza. Zavisi sve od igrača, od njegove mentalne snage. Malo se nerviraju, pa neće da plate (20 evra za španovanje jednog reketa, op. aut). Ali kada se ohlade dođu i reše problem", dodaje Vladimir Zakanji i ističe da su svi igrači izuzetno zadovljni i da nema onoga ko se istinski žalio.

A radio je sa dosta vrhunskih tenisera. Čak na svojoj mašini za španovanje ima potpise Jelene Janković i Ane Ivanović. Sa njima je čak i igrao tenis, u šali, ali muškarcima nije smeo da "izađe na crtu" jer su fizički jači od njega.

"Bio sam sa Jelenom i na US Openu. Sa njom je uvek zabavno i ona ja vrlo pozitivna osoba. Ne možete da verujete kolika je zvezda u Americi, možda čak i veća nego kod nas. Tamo se utrkuju poznati koji će da je ugoste. Na njene treninge dolazi i ponekoliko stotina ljudi".


Na Serbia Openu powered by Telekom Srbija kroz njegove ruke prolaze reketi Novaka Đokovića, Fernanda Gonzalesa, Felisijana Lopeza, Huana Monaka, Džona Iznera...

"Amerikanac zbog svoje visine ima specifične zahteve, potrebno je da se stavljaju dodatni steznici i onda španovanje traje duže od standardnih 15-20 minuta. Inače, on ima punu torbu reketa, kažu da ih je 20, a igra samo sa tri. To su mu kao neki srećni reketi", kaže Vlada Zakanji, koji voli da istakne i da je imao priliku da radi sa bivšim brojem jedan Lejtonom Hjuitom.

"Znam da on ljudima baš nije omiljen i da ga čak zovu rđa, ali ja imam lepo iskustvo sa njim. Nije imao nikakve specijalne zahteve, ali kako ima izuzetan osećaj za igru i primećuje razliku u tome kako je našpanovan reket, morao sam malo više da se angažujem."

(A. Petrovski - MONDO)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.