Kosor: Istraga o transkriptima – nesporazum?!

Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da nikada nije govorila o pokretanju istrage o tome na koji način su brionski transkripti dospeli u Haški sud i dodala da se očigledno radilo o nesporazumu.

0
A- A A+

"Mislim da se radilo o nesporazumu. Vlada nema nameru da sprovodi istragu o transkriptima. Ja sam rekla da ću tražiti izveštaj i na tome se radi", rekla je Kosor za Hrvatsku televiziju.

Premijerka je podsetila da Ustavni zakon o saradnji s Haškim sudom nalaže da se ona odvija preko Vlade, pa je otuda logično da Vlada želi da zna da li je njen ured radio u skladu sa zakonom.

"Ako želimo da budemo pravna država u punom smislu te reči, moramo tačno da znamo šta se u kojem razdoblju sa određenim dokumentima koji su vlasništvo Hrvatske događalo", rekla je premijerka.

Kosor je dodala da je saradnja s Hagom bila i ostala obaveza svih Vlada i da polemike i prepucavanja to neće promeniti, već će samo doneti veliku političku štetu.

I predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavo je danas da je obaveza svih vlada od 1996. godine bila da sarađuje sa Haškim sudom i da sada nema potrebe raspravljati o bilo čijoj odgovornosti zbog toga što je neki dokument dostavio tom tribunalu.

"Sve hrvatske vlade su sarađivale s Hagom. To im je bila dužnost i zato ih ne treba optuživati", rekao je Josipović.

Prema njegovim rečima, moguće je da je nekada bilo grešaka u proceduri, ali je važnija od toga suština.

"Ako je neki dokaz otišao u Hag, naša dužnost je bila da se on dostavi Hagu. Prema tome, raspravljati o odgovornosti nekog ko je doprineo da se neki dokument nađe u Hagu je irelevantno", rekao je Josipović.

Predsednik Hrvatske je dodao da je u slučaju transkripat a važno jedino da li su oni istiniti ili nisu, odnosno da li je bilo nekih podmetanja koja su viđena u predmetu Blaškić.

"To je suština, a ne ko je dao kakav dokaz i ostala proceduralna pitanja", rekao je Josipović.

(FoNet/MONDO)

Povezano

Sve vesti