Lazarevo postaje Mladićevo?

Meštani Lazareva žele da im se ime sela promeni u Mladićevo ili da bar ulica u kojoj je odbegli general uhapšen ponese njegovo ime.

0
A- A A+

Meštani sela Lazarevo kod Zrenjanina, dan posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, spremaju se za potpisivanje peticije kojom će od lokalnih vlasti tražiti da selo, ili, kako kažu, barem ulica gde se krio odbegli komandant vojske bosanskih Srba, ponese ime "Mladićevo" ili "ulica Ratka Mladića".

Dan posle hapšenja Mladića, atmosfera u selu je mirna.

Ispred kuće u ulici Vuka Karadžića, gde je policija pronašla Mladića, nalazi se par "običnih" policajaca iz Zrenjanina, nekoliko stranih novinara i snimatelja.

Tu su i komšije Mladićevih rođaka kod kojih se krio odbegli general, koji hoće da razgovaraju sa novinarima, i stranim i domaćim, ali ne i da se predstave. Posebno odbijaju da govore u diktafone ili se slikaju pred kamerama.

Meštani su ogorčeni na izveštavanje "beogradskih novina", tvrde da je hapšenje Mladića "farsa". Svi redom tvrde da je policija odnekud krišom dovezla Mladića u selo i tu ga "uhapsila".

Meštani naglašavaju da oni u Lazarevu nisu izbeglice, već "kolonisti poreklom iz Bosne" i, gotovo unisono, ponavljaju da nikada nisu videli Mladića.

Budući da je celo selo, međutim, znalo da tu žive Mladićevi rođaci, pitaju se zašto policija nijednom nije došla da pretresa te kuće.

"Što su došli baš sad, kad je došla ona, kako se zove, ona, Kati, Keti, iz Evropske unije... to je farsa, doveli ga odnekud, pa ga kao ovde uhapsili. Pa mi bismo prvi znali da je Mladić ovde", kaže jedna meštanka, koja, kao i svi ostali, odbija da se predstavi.

Na pitanje da li bi prijavila odbeglog generala odgovara:

"Nikad! Svi smo mi ovde poreklom iz Bosne i nikada ne bi izdali našeg generala. Lažu ovi u Beogradu da smo mi izdajničko selo".

Strane novinare je zanimao i politički stav seljana o odgovornosti Mladića, na šta su dobijali gotovo isti odgovor: "Ako je kriv treba da odgovara".

Na uzvratno novinarsko pitanje zašto bi onda po nekome ko se tereti za smrt nekoliko hiljada ljudi trebalo nazvati ulicu ili celo selo, usledio bi odgovor: "Kad mogu Hrvati Gotovini da daju trg, možemo i mi Mladiću".

Meštani su danas objašnjavali novinarima i šta je, po njihovom viđenju, pozadina incidenta u kojem je napadnuta ekipa Prve TV i smatraju da niko nije hteo da bije novinarku te televizije, već tvrde da su samo negodovali zbog njenog izveštavanja.

"Nismo mi hteli da je bijemo, Bože sačuvaj. Mi smo pevali 'Lazarevo, Lazarevo, ajmo svi u glas, Ratko Mladić jedan je od nas' i time smo dali podršku našem generalu, a nismo pravili žurku i slavili njegovo hapšenje kako je ta novinarka javila u televiziju. Ona se uplašila kad smo malo vikali, pa je pobegla u kombi, odakle više nije izlazila", objašnjava kelner iz kafane u centru sela.

Meštani i gosti kafane nisu bili neprijateljski raspoloženi prema novinarskim ekipama, strpljivo su objašnjavali svakom ko je pitao gde je ulica Vuka Karadžića, ali su i svakoga, posebno novinarke, ljubazno pitali ko im treba u toj ulici i zašto ne pitaju za neku drugu ulicu.

A, to ti je brale ona tamo druga desno. Al' džabe idete, Mladića su juče našli pre vas", objasnio je položaj ulice postariji meštanin novinarima FoNeta i nemačkog Zidojče Cajtunga.

Žitelji kuće u kojoj je uhapšen Mladić, i pored nekoliko poziva, nisu želeli da se pojave pred novinarima i komšijama, niti su se javljali na telefon.

Policajci su se uglavnom dosađivali ispred kuće.

(FoNet)

Povezano

Sve vesti