VATERPOLO: Nikola Janović ide u Jug

Prvi put jedan crnogorski vaterpolista igraće za dubrovački Jug. Kapiten crnogorske reprezentacije kaže: "Takva institucija se ne odbija".

1
A- A A+

Kapiten srpske vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić igra za zagrebačku Mladost, a kapiten crnogorskog nacionalnog tima Nikola Janović od ovog leta postaće član dubrovačkohg Juga!

Prvi put će jedan crnogorski vaterpolista nositi kapicu dubrovačke ekipe.

"Jug je institucija, teško je odbiti poziv takvog kluba. To je klub koji ima strategiju, godinama je u vrhu evropskog vaterpola i siguran sam da je moj izbor pravi. Podatak da ove godine posle sedam sezona neće igrati fajnal-for Evrolige govori o kakvom je klubu reč. Jug je sjajno organizovan, oslanja se na igrače iz svoje škole, to su uglavnom sve reprezentativci Hrvatske", rekao je Janović podgoričkim "Vijestima".

Dosadašnji igrač Jadrana iz Herceg Novog dodaje da mu je čast što će biti prvi igrač iz Crne Gore koji će zaigrati za Jug.

"Verujem da ću na pravi način da predstavljam crnogorski vaterpolo u Dubrovniku. Ne vjrujem da će biti ikakvih problema sa navijačima i time kako će me dočekati, ljudi iz kluba su mi rekli isto. To što sam Crnogorac ne bi trebalo da mi donese probleme, ipak ću sa svim saigračima pokušati da tom klubu donesem trofeje", rekao je Janović, koji je svojevremeno nosio kapicu i napuljskog Posilipa.

Letnji prelazni rok u vaterpolu je već počeo, a kako to već biva najaktivniji su oni sa najvećim budžetom.

Italijanski Pro Reko iz Juga je doveo hrvatskog reprezentativca Sandra Sukna (na tome se sigurno neće zaustaviti), a Jug, koji ima podršku Dubrovnika, kaparisao je sjajnog Nikolu Janovića.


Janović je karijeru počeo u Primorcu, za Kotorane je igrao od 1994. do 1998. godine. Potom je dve godine bio član Crvene zvezde, nakon čega je zaigrao i za Bečej sa kojim je 2001. godine osvojio prvenstvo i Kup Jugoslavije.

Potom se vratio u Primorac i sa njim je 2003. godine osvojio Kup SR Jugoslavije. Posle toga otišao je u Jadran. Tokom prvog boravka u Jadranu (od 2004. do 2006) posvojio je dve titule i dva Kupa u državnoj zajednici, a prethodne dve sezone je igrajući za tim sa Škvera osvojio dve Jadranske lige i prvenstvo Crne Gore.

Bio je i član Posilipa od 2006. do 2009. godine.

Sa reprezentacijom Crne Gore bio je prvak Evrope 2008. u Malagi, kao i dve medalje u Svetskoj ligi - zlatnu (Podgorica 2009.) i srebrnu (Niš 2010.).

Dok su Srbija i Crna Gora bili u zajednici, Janović je sa tom reprezentacijom osvoji otitulu prvaka Evrope 2001. godine u Budimpešti, a 2005. godine i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Montrealu.

Odlazak Janovića iz Jadrana pokazuje da crnogorski klubovi više nemaju takvu finansijsku moć da dovode skupe igrače.

"Jadran bio veoma korektan prema meni. Iz kluba su mi rekli da će imati problema sa budžetom za narednu sezonu i da je stanje teško. A ova situacija koja je trenutno u crnogorskom vaterpolu nas sve opterećuje, sada ću biti malo dalje od te priče, a činjenica je da nije sve kako treba i to stoji", kaže Janović.

I drugi crnogorski klub - Primorac muku muči sa finansijama. Od prvaka Evrope došao je gotovo na prosjački štap...

(MONDO)

Povezano

Sve vesti