FIFA: Suspendovani Bin Hamam i Vorner

FIFA je suspendovala Mohamed bin Hamama i Džeka Vornera zbog sumnji da su nudili mito za glasove na izborima za predsednika svetske fudbalske organizacije. Istovremeno, prvi čovek FIFA Jozef Blater oslobođen je sumnji.

1
A- A A+

Etički komitet FIFA saopštio je da su Bin Hamam i Vorner suspendovani na neodređeno vreme, a ukoliko istraga pokaže da su krivi preti im doživotna suspenzija.

Ovaj komitet saslušao je u nedelju Bin Hamama, Vornera i Blatera.

Bin Hamam, predsednik Azijske fudbalske konfederacije, u nedelju ujutru saopštio je da se povlači iz izborne trke za predsednika FIFA.

"Zbog nedavnih događaj sam povređen i razočaran - na profesionalnom i ličnom nivou. Ožalošćen sam što borba za stvari u koje sam verovao ima veliku cenu - degradaciju reputacije FIFA. To nije ono što sam imao na umu za FIFA i to je neprihvatljivo", napisao je Bin Hamam na svom internet sajtu.

"Molim se da se moje povlačene ne povezuje s istragom Etičkog odbora pošto ću se pojaviti tamo da skinem ljagu s mog imena za neosnovane optužbe", naveo je Bin Hamam uoči saslušanja.

Protivkandidat mu je bio Blater, koji je oslobođen sumnje da je znao za pokušaje podmićivanje, pa je na korak od novog izbora za na funkciju.

Drugi suspendovani, Džek Vorner, obavljao je funkciju potpredsednika FIFA.

Bin Hamam i Vorner se sumnjiče da su ponudili 40.000 dolara delegatima na skupštini Karipske fudbalske federacije početkom maja.

"Zadovoljni smo što je ovaj slučaj otvoren i nadamo se da će istraga dati odgovore na sva pitanja", kazao je zamenik predsednika Etičkog komiteta FIFA Petrus Damaseb.

Bin Hamam je ranije nekoliko puta demantovao optužbe o kupovini glasova, ali je priznao da je platio troškove putovanja i smeštaja pojedinim delegatima na skupštini Karipske fudbalske federacije.

Izborni kongres FIFA održaće se 1. juna u Cirihu.

(agencije)

Povezano

Sve vesti