Evropol zaplenio tonu kokaina

U međunarodnoj policijskoj operaciji "Salonika", u kojoj je zaplenjeno je oko tonu kokaina i 160 kilograma hašiša, uhapšene su 22 osobe, saopštio je danas Evropol sa sedištem u Hagu. U akciji učestovala i srpska policija.

0
A- A A+

U akciji Španske civilne garde i Evropola, učestvovale su i vlasti Srbije.

Kokain je bio razblažen u 13 tona palminog ulja, a ovaj tovar je u Evropu stigao brodom iz Kolumbije, najpre u luku Antverpen u Belgiji, a zatim kamionima u Albaniju gde je i zaplenjen.

Evropol navodi da su pored španskih za uspeh "Salonike” zaslužne vlasti u još sedam država: Albaniji, Austriji, Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Makedoniji i Srbiji.

Policijska istraga koja je dovela do rasturanja ove međunarodne kriminalne mreže Španaca, Marokanaca i Albanaca, za koju se veruje da je krijumčarila i prodavala kolumbijski kokain i marokanski hašiš u Evropi, započela je u oktobru prošle godine.

Evropol je naveo da je istragom utvrđeno da je ova kriminalna organizacija imala jasnu hijerarhiju na čijem se čelu nalazio šef koji je koordinirao nekoliko grupa u švercu različitih vrsta narkotika, ali nije naveo identitet uhapšenih.

Isti izvor tvrdi da je pomenuta kriminalna organizacija osnovana prvenstveno zbog šverca velikih količina kolumbijskog kokaina u Evropu, uglavnom preko Antverpena u velikim brodskim tovarima.

Španska civilna garda pratila je članove bande koji su se više puta sastajali u Španiji, ali i njihove tovare „palminog ulja” koji su išli u Albaniju gde je kokain izdvajan iz smese.

Među aktivnostima iste kriminalne grupe bio je i šverc hašiša iz Španije u Italiju i Holandiju u kabinama kamiona. U martu ove godine uhapšena su dvojica profesionalnih kamiondžija kod kojih je zaplenjeno 67, odnosno 99,5 kilograma hašiša.

Čelnici Evropola pozdravili su uspeh međunarodne policijske akcije i ocenili da je njome zadat ozbiljan udarac organizovanom kriminalu.

"Sofisticirane metode slanja i transporta droge koje koriste kriminalne mreže, kao i globalna priroda njihovih delatnosti, ističe važnost efikasne policijske saradnje kroz jedinstvene kapacitete Evropola”, istakao je direktor Evropola Rob Vejnrajt.

(Tanjug)
Sve vesti