Zvezdin povratak u budućnost!

Uporedo sa raspadom poslednje "zlatne generacije" Zvezdine škole, završeno je i sa osvajanjem titula prvaka Srbije. U Zvezdi to znaju i zato su ka novim titulama krenuli težim, ali ispravnim putem - kroz Omladinsku školu. Ako se po jutru dan poznaje...

65
A- A A+

Sezona 2005/06, u startnoj postavi Crvene zvezde redom: Nenad Kovačević, Dejan Milovanović, Boško Janković, Aleksandar Luković, Dušan Basta, Marko Perović...

Sve dečaci, drugovi iz omladinskih, kadetskih, pa i ranijih dana, ponikli u Omladinskoj školi Crvene zvezde, igrali u crveno-belom godinama pre nego što su dobili priliku da istrče pred pun stadion.

I onda nadogradnja u vidu Nikole Žigića, Milana Dudića, Milana Purovića, Milana Biševca...

Rezultat - dupla kruna, 24. titula prvaka države i 21. nacionalni Kup.

Čak i kada se deo te, poslednje zlatne generacije Zvezdine fudbalske škole razišao leta 2006. godine (Janković, Kovačević, Luković), dominacija crveno-belih je nastavljena i u narednoj sezoni, 2006/07, jer su u timu bili Milovanović, Perović, Basta...

I onda kraj.

Početak jednog od najsušnijih perioda u trofejnoj istoriji Crvene zvezde počeo je odlaskom "Zvezdine dece", a gomilanjem fudbalera iz Južne Amerike, Afrike, itd. Od pomenute 2007. godine, do danas, Crvena zvezda je osvojila samo jedan Kup Srbije.

Svesni šta je decenijama donosilo uspehe klubu, aktuelni čelnici Crvene zvezde su leta 2009. godine, odmah po dolasku na Izbornoj skupštini, zacrtali oporavak Omladinske škole kao prioritet svih prioriteta i dve godine kasnije rezultati počinju da se naziru. Još ih nema na seniorskom planu, jer je to dugoročan proces, ali ako se "po jutru dan poznaje", neće proći mnogo dok neki novi Boško, Dušan, Dejan, Aleksandar budu zaigrali na "Markani".

Tada će, sasvim je izvesno, doći i titule...

Ove sezone, 2010/11, Omladinska škola Crvene zvezde nastupila je u devet kategorija, u tri su uveliko osvojene titule, u četiri kategorije crveno-beli se nalaze u vođstvu i blizu su lovora, a dve selekcije završiće kao drugi, od čega jedna zbog administrativne greške trenera, koji je u međuvremenu otišao iz Crvene zvezde.

U sredu pre podne, omladinci Crvene zvezde (1993) pobedili su "večitog rivala" Partizan rezultatom 3:0, nakon što su jesenas na terenu najvećeg rivala bili jednako dominantni i dobili 4:1. Kolo pre kraja, crveno-beli imaju 16 bodova više od crno-belih i ubedljivo su osvojili prvu titulu posle osam godina!

Skoro deceniju, Crvena zvezda čekala je titulu u kategoriji omladinaca, koja je neretko u istoriji bila vesnik budućih događaja u seniorskoj konkurenciji. Tako je, praktično u isto vreme, Partizan počeo da "tuče" Crvenu zvezdu u mlađim kategorijama, pa se dominacija kasnije prenela i one "prave" derbije i dobila punu afirmaciju u vidu četiri uzastopne titule crno-belih.

Potrebu da se stvori jaka baza, nisu prepoznali samo predsednik Vladan Lukić i njegovi saradnici, već i partneri iz "Gasproma", koji je prošle godine postao generalni sponzor kluba. U ugovor je uneta klauzula da trećinu svih sredstava koji Rusi budu uplaćivali crveno-belima mora da bude preusmerena ka Omladinskoj školi.

Stigli su instant rezultati, a skor 7:1 sa Partizanom u dve utakmice u omladinskoj ligi je samo potvrda da je Zvezda za kratko vreme, ulaganjima od oko 600.000 evra u mlađe selekcije, uspela da prestigne najboljeg u prethodnih nekoliko godina.

- 1993. godište (omladinci) – titula, trener Goran Milojević;
- 1994. godište (kadeti) - titula, trener Milan Lešnjak;
- 1995. godište (mlađi kadeti) – prvo mesto, dve pobede do kraja garantuju titulu, trener Cvijetin Blagojević;
- 1996. godište (pioniri) – drugo mesto, trener Milan Jovin;
- 1997. godište (pioniri) – prvo mesto, šest bodova prednosti i utakmica manje pet kola pre kraja, trener Bratislav Živković;
- 1998. godište (pioniri) – prvo mesto, bod prednosti nad Partizanom i utakmica manje, uz derbi na terenu Partizana, trener Konstantin Đurić;
- 1999. godište (pioniri) – titula obezbeđena četiri kola pre kraja, trener Konstantin Đurić, pomoćnik Marko Đurić;
- 2000. godište (petlići) - drugo mesto, jesenas trener Marko Paljić nije vodio ekipu na dve utakmice, koje su izgubljene rezultatom 3:0, pa zbog toga nije u klubu više, saopšteno nam je iz Crvene zvezde. Sada ekipu vodi Ivica Momčilović;
- 2001. godište (petlići) - prvo mesto, dva kola pre kraja, trener Tomislav Milićević;

Direktor Omladinske škole Crvene zvezde je Ratko Dostanić, a svi treneri mlađih kategorija su osvedočeni zvezdaši, koji dugo rade sa mlađim kategorijama, a ima i bivših fudbalera prvog tima.

Iako su rezultati uveliko tu, u Crvenoj zvezdi su nam otkrili da su sledeći potezi vezani za poboljšanje infrastrukture i da će tereni Omladinske škole uskoro dobiti reflektore, da se priprema "balon" preko celog terena za zimski period, kao i da će se krenuti sa izgradnjom internata za dečake sa 40 soba.

Nekolicina "klinaca" iz Omladinske škole, već su "požurili" u prvi tim, gde ove sezone igraju i treniraju Srđan Mijailović i golman Marko Dmitrović, a nekolicina igrača 1993. godišta je i u filijali, Sopotu, koji je zamišljen kao drugi tim Crvene zvezde.

MONDO saznaje da će trener prvog tima Robert Prosinečki uskoro saopštiti upravi koja će četvorica igrača, svi 1993. godište, biti promovisana iz Sopota u prvi tim Crvene zvezde za sezonu 2011/12, a među "favoritima" svakako su braća Slavoljub i Dragoljub Srnić, Uroš Spajić, Filip Stojković, itd.

Crvena zvezda danas ima čak i nekolicinu 15-godišnjaka sa profesionalnim ugovorima, kako se ne bi dogodili ozbiljni propusti bivših uprava kada su biseri iz Omladinske škole odlazili u velike inostrane klubove bez obeštećenja, a primeri su Uroš Ćosić (CSKA Moskva), Milan Milanović (Lokomotiva Moskva/Palermo), Filip Đuričić (Olimpijakos/Radnički Obrenovac/Herenven)...

Posebna priča, kada je reč o pojedincima, je Filip Janković, predvodnik kadeta, koji sada ima 16 godina i koji je još prošle sezone potpisao profi ugovor. Za njega, jedan od trenera iz Omladinske škole Toma Milićević kaže da se "takav talenat nije pojavio poslednjih 20 godina", a Janković uveliko igra i takmiči se sa godinu dana starijima od sebe.

Da je neko drugo vreme, Janković bi verovatno uveliko razmišljao o tome u kojoj će stranoj zemlji potpisati prvi profesionalni ugovor i igrati za "B" tim dok čeka šansu... Sada je već "projektovan" u budućeg vođu Crvene zvezde.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press, crvenazvezdafk.com)

Povezano

Sve vesti