IKS-MEN: Prva klasa

Senzacionalan sadržaj i ogromna energija. Uverljiva i uzbudljiva priča. Prava poruka i pouka, naročito u ovo vreme sumnjivih moralnih vrednosti. Sve što je i potrebno ne samo velikom letnjem hitu, već i grandioznom filmu uopšte.

4
A- A A+

X-Men: First Class (2011)
Režija: Metju Von
Uloge: Džejms Mekavoj, Majkl Fasbender, Dženifer Lorens
Distributer: Megakom

Realno, nijednog trenutka nije postojala nikakva dilema da će ''Iks-men - Prva klasa'' biti pun pogodak u okviru žanra koji nam već nekoliko godina priređuje Holivud, uvek žedan Marvelovih stripova koji se bave najpoznatijom grupom mutanata na planeti. Nacrtani, oni postoje još od 1963. godine kada su ih stvorili Sten Li i Džek Kirbi.

Ceo koncept se zasnivao na formaciji novog superherojskog tima koji svoje moći poseduje zahvaljujući genetskim mutacijama i školi novog soja heroja koju je na svom imanju u Vestčesteru osnovao Profesor Iks. 40-ak godina kasnije, početkom ovog veka, nastao je i prvi visoko-budžetni film o novoj, superiornoj vrsti mutiranih ljudi koji su svoje moći stavili u službu kosmičkih sila koje se bore za pravdu i mir. Srećom, serijal je započeo Brajan Singer. Desetak godina i milijardu ipo dolara kasnije, u beogradske bioskope stiže 5. film iz serijala. J. (V razred) i O. (VI) prave pritisak još od prvog trejlera, ali meni tako nešto nije potrebno. I sam sam pod presijom.

Kratak osvrt na dosadašnju istoriju filmskog serijala (bavljenje strip genezom trajalo bi danima) jasno i nedvosmisleno otkriva poreklo nervozi - fantastična prva dva Singerova filma, solidan treći deo i nesrećni Vulverinov spin-of, dovoljno za velika iščekivanja od naslova koji se ne bavi daljim životom Ksavijerove škole, već zadire u prošlost i opisuje prve dane i prve mutante. Takvo je i raspoloženje u kolima u kojima J. ukratko sumira svoja ranija iskustva i pokušava da se vrati u prve filmove i predstavi sve aspekte mutantsko-superherojske mitologije. Ja joj upadam u reč, O. sve upija i mala grupa ljubitelja mutanata je već u dvorani, nestrpljivo iščekujući da prođu svi trejleri i da upoznamo dva dečaka pod imenom Čarls i Erik.

''Iks-men, Prva klasa'' mapira put koji ova dva dečaka, kasnije poznata pod imenima Profesor Iks i Magneto, prolaze od prvih dana kada i sami postaju svesni moći koje poseduju pa sve do trenutka kada će im se putevi krenuti potpuno drugačijim pravcima. Pre nego što će postati zakleti neprijatelji, oni su bili najbolji prijatelji i zajedno su radili sa ostalim mutantima (nekim poznatim, nekim ne baš) na tome da se planeta spasi od najveće pretnje koja je mogla da je zadesi.

Godina je, naravno, 1962, kubanska raketna kriza je sve izvesnija i Erik je u potrazi za nacističkim oficirom koji mu je ubio majku u koncentracionom logoru, dok Čarls u otprilike isto vreme objavljuje svoju tezu o mutantima. No, to je samo početak epske bitke koja će se okončati pravom lekcijom iz alternativne istorije u kojoj svoje mesto imaju i Kenedi i autentični arhivski snimci i koji se, konačno, završava početkom večitog rivaliteta između dve mutantske grupe - Iksmen-a profesora Čarlsa i Magnetovog ozloglašenog Bratstva. Sve između ostaje tajna za sve vas koji se još uvek niste našli pred velikim platnom na kojem se ispisuje nova mitologija.

Ali ipak, evo nekoliko nagoveštaja o tome šta vas sve očekuje ukoliko poslušate savet jednog infantilnog kolumniste i dve devojčice koje predstavljaju starije razrede beogradskih osnovnih škola. Čeka vas sjajan holivudski spektakl, letnji film sa spektakularnim specijalnim efektima i uzbudljivom pričom. Pravi vatromet akcije, zabave i smeha. Dva nova, fantastična glumca, Džejms Mekavoj i Majkl Fasbender, koji su u isto vreme i kul i mrtvi ozbiljni i iz kojih isijava pravi zvezdani magnetizam i koji su sjajni i individualno i kao tandem. (Ovako moćan dvojac poslednji put viđen u Džej Džej Abramsovim ''Zvezdanim stazama''). Senzacionalan sadržaj i ogromna energija. Uverljiva i uzbudljiva priča. Prava poruka i pouka, naročito u ovo vreme sumnjivih moralnih vrednosti. Sve što je i potrebno ne samo velikom letnjem hitu, već i grandioznom filmu uopšte.

Naravno, nema dileme da će ovako krupne reči izazvati i krupno podozrenje, kao i to da će međusobni, za mnoge škakljivi odnos Magneta i Profesora X izazvati različite komentare, ali novi X-Men je zaista i bukvalno Prva filmska klasa, film perfektno napisan i isto tako i realizovan. Ašli Miler i Zak Stenc, slično glavnim glumcima, takođe poluanoniman spisateljski tandem, uspeva da originalnu i komplikovanu priču Brajana Singera ispriča na neverovatno brz, jasan, efikasan i sadržajan filmski način. I meni i deci je sve savršeno jasno i uzbudljivo od početka do kraja, tako da ovaj duo koji je svoje veštine do sada iskazivao na televiziji (od ''Zone sumraka'' do ''Fringe-a'') i na ovogodišnjem ''Toru'', zajedno sa već pomenutim glumačkim kasting trijumfom i ''Kick Ass'' rediteljem, predstavlja vrednost koja ne samo da vraća ovaj film i serijal na mesto koje mu od početka veka i pripada, več i najavljuje veliku i sjajnu budućnost koja je izvesna i u pogledu ličnih karijera, ali i u kontekstu nastavka mutantskog serijala.

Naredni projekti će zavisiti i od rezultata sa bioskopskih blagajni, ali čini se da više nema dileme da će stidljive najave ''Prve klase'' kao početka nove trilogije, uskoro i u stvarnosti dobiti potvrdu.

Konačno, ova mala fokus grupa koju smo O, J. i ja formirali pred sam početak projekcije govori nam valjda dovoljno o tome šta mi mislimo da biste vi morali da uradite narednih dana po pitanju svojih planova u okviru sopstvenog slobodnog vremena: jedan odrasli ljubitelj stripova, jedno dete već odavno verzirano tom delatnošću i dete sličnog uzrasta koje je upravo doživelo inicijaciju mutantskim virusom - svi oni su vrlo jasni i odlučni u svojim stavovima i zahtevima - Još ovakvih filmova! Iks-Men stripove u prevodu! Poseban film o Magnetu! Živeli mutanti!


Ja: ****1/2
O: *****
J: *****

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.