Gastarbajteri u manastirima u Crnog Gori

Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da 86 sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nema odobren boravak u toj državi i da ako SPC ne može da nađe domaće državaljane da rade u manastirima da "angažuje strance ali po zakonu".

0
A- A A+

Te osobe, kako se navodi, svoj status mogu rešiti na tri načina - da prijave boravak na 90 dana, zatraže privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Crnoj Gori, ali ako ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odbacilo ocene mutropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija da crnogorska policija, nedavnom kontrolom boravka stranaca u manastirima i crkvama SPC, "prestravljuje monahe, monahinje i sveštenike".

Takvu ocenu mitropolit Amfilohije izrekao je juče u Budvi, gde je predvodio Trojičindansku litiju.

Mitropolit je rekao da "takvog nasilja nije bilo ni u tursko vreme" i ocenio da je cilj MUP-a da se iz Crne Gore "proteraju" sveštenici, državljani drugih država, pod izgovorom da Mitropolija crnogorsko-primorska nema pravni status u Crnoj Gori.

U saopštenju MUP-a je navedeno da za to ministarstvo ne postoje sveštenici kao posebna kategorija, nego da je policija dužna da kontroliše status svih stranaca u Crnoj Gori.

Ako Srpska pravoslavna crkva ne može da u Crnoj Gori nađe dovoljan broj sveštenika za vršenje verske službe može za te potrebe angažovati strance, ali samo pod uslovom da se s tim u vezi poštuju zakonske odredbe, saopštio je MUP.

Crnogorski MUP u saopštenju navodi da među 13 registrovanih verskih zajednica u Crnoj Gori nije evidentirana Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Zato je "vrlo problematična" nespremnost sveštenika SPC u Crnoj Gori da zakonski regulišu svoj status, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da je problematično i to što ni sama Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije registrovana i što nastoji da ostane mimo zakona.

(Beta)

Povezano

Sve vesti