• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beko: Svi moramo da plaćamo reket

Srpski privrednik Milan Beko izjavio je danas da je netačan mit da domaći kapitalisti ostvaruju značajne privilegije korupcijom i ocenio da su u Srbiji svi izloženi "reketu".

"Politička oligarhija (u Srbiji) zauzela je feudalizovanjem sve krupne nacionalne resurse. Reket se kreće odozgo prema dole i toliko je opasnija društvena pojava", rekao je on na na tribini "Čekajući kapitalizam: uloga krupnog kapitala u demokratizaciji srpskog društva" koju su organizovali nedeljnik "Vreme" i Fondacija "Fridrih Ebert".

Prema rečima Beka, danas su u Srbiji svi izloženi plaćanju određenih obaveza, odnosno "reketa", na svim društrenim nivoima - kod odlaska kod lekara, odlaska u katastar, u opštinu, prema javnim preduzećima i do viših nivoa državne uprave.

On je istakao da u Srbiji problem počinje već terminološki, jer treba razdvojiti pojam korupcije i "reketa". "Reket i korupcija idu različitim smerovima, iako će iznosi novca koji su uključeni biti manje-više isti", rekao je Beko.

Prema njegovim rečima, "politika je postala u poremećenom društvu i društvu sa oskudnim resursima ključni, najvitalniji i najznačajniji finasijski resurs. A politička oligarhija se ne ustručava da taj resurs potpuno monopolizuje i da time upravlja", rekao je Beko.

On je ocenio da krupni kapital u Srbiji prati i mit o tome da kapitalistima odgovara zatvoreno društvo, ističući da njima za poslovanje upravo odgovara demokratizovano i otvoreno društvo.



Prema rečima Beka, vrednost kapitala privatnih preduzeća porasla je upravo u vremenu kada je Srbija demokratizovana, otvorena i u prisustvu najvećih priliva kapitala, od 2000. godine do danas.

Srpski privrednici se, kako je istakao, ne boje prisustva stranog kapitala i od njega će imati dobar efekat.

Beko je ocenio da država u Srbiji prečesto primenjuje monopol sile u odnosu sa kapitalistima i da je lična sigurnost privrednika "kompromitovana".

Kao primer je naveo slučaj Luke "Beograd", koji, kako je istakao, čini posebno teškim to je što "politička volja" na suprotnoj strani od zakona koji brani interese vlasnika Luke "Beograd".

"Kad bi ta politička volja bila na istoj strani gde i zakon slučaj Luke bi bio rešen u roku od par meseci. Ovako, posle već pet presuda u korist Luke "Beograd", jer je zakon na našoj strani, ta stvar i dalje privlači kontroverze", rekao je Beko.

"U praksi država javno, preko svojih funkcionera, otvoreno govori o hapšenjima, jer, kako republički tužilac kaže, maj i juni biće meseci hapšenja, a onda i nagoveštava i kojim hapšenjima će biti reč", rekao je Milan Beko.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image