Veseli, srećan ti put!

Košarkaš Partizana mt:s u petak u 12.40 leti za Pariz, a odatle za Njujork, gde ga 23. juna očekuje NBA draft.

22
A- A A+

Gotovo je sa nastupima u crno-belom dresu, zakucavanjima u punom Pioniru i oproštajnim žurkama na beogradskim splavovima.

Kada u petak sedne u avion za Pariz, Jan Veseli okrenuće novu stranu u svom životu i svojoj karijeri.

Samo šest dana deliće ga tada od momenta u kojem će čuti ime budućeg kluba, premda zbog sve izvesnije obustave rada u NBA ligi (tzv. "lokauta") uopšte nije izvesno da će mu taj klub biti i prvi sledeći u karijeri.

O svemu tome (i malo šire) za MONDO priča Aleksandar Rašković, menadžer Jana Veselija i potpredsednik "Vaserman medija grup", na čijem spisku klijenata se nalaze MVP lige Derik Rouz, Pau Gasol, Rasel Vestbruk, Lamarkus Oldridž i mnogi drugi asovi.

"Jan će 19. i 20. juna obaviti sva neophodna merenja i detaljne lekarske preglede, a dan kasnije počeće intervjui, fotografisanja i sve što spada u medijski deo spektakla, kakav je NBA draft", kaže Rašković.

"Pošto roditelji ne mogu da putuju sa njim, Janu će društvo praviti devojka i njegova mlađa sestra. Obe su košarkašice, visoke 190 i 192 centimetra. Zajedno sa ostalim igračima, njihovim porodicama i pratnjom biće smešteni u Vestin hotelu na Tajms skveru".

Poprište drafta posle mnogo godina neće biti slavni Medison Skver Garden.

"Čuvena dvorana u Njujorku se renovira, pa je draft premešten u jedan kongresni centar u Nju Džersiju", objašnjava Rašković.

Početak drafta zakazan je za četvrtak u 19 časova po lokalnom, odnosno petak u jedan čas posle ponoći po centralnoevropskom vremenu.

"Sledećeg dana idemo do grada čiji ga tim bude odabrao. Tamo će mu biti organizovano predstavljanje i pres konferencija, Jan će se upoznati sa ljudima iz budućeg kluba, a od 1. jula NBA liga, kao privatna firma sa 30 franšiza, više ne postoji", prelazi Rašković na komplikovaniji deo priče.

"Dok traje 'lokaut' sve se gasi. Ne postoje ugovori, ne postoji ništa. 'Lokaut' može da se završi za dva dana, dva meseca ili dve godine. Prošli put (sezona 1998/99) je trajao do januara, propalo je pola sezone i automatski je obrisano pola ugovora za tu sezonu".

Na dan kada istekne važeći kolektivni ugovor, svi NBA igrači praktično će postati slobodni, što je važno zbog uplate osiguranja za one koje tokom leta čekaju obaveze u svojim reprezentacijama, podvlači iskusni menadžer, koji je u NBA ligu odveo Boguta, Radmanovića, Rakočevića i Nahbara.

"Igrači koji se nalaze pod ugovorima de fakto ih više neće imati, pa samim tim nacionalni savezi neće imati šta da osiguravaju kod igrača na koje računaju za Evropsko prvenstvo. O igračima kojima su istekli ugovori da i ne govorim".

Vratimo se, ipak, centralnoj figuri ovog teksta, a to je Jan Veseli.

Kakvi će biti njegovi prvi koraci kada "lokaut" stupi na snagu?

"Jan se vraća u Beograd, na svadbu Pere Božića. Slede godišnji odmori, posle kojih ćemo videti šta dalje da radimo, u zavisnosti od trajanja 'lokauta'. To, naravno, podrazumeva dogovor sa Partizanom, jer je Jan igrač crno-belih do trenutka dok ne bude potpisan raskid ugovora. To radi predsednik Partizana Predrag Danilović, onog dana kada dobijemo dokumenta iz NBA", podvlači Rašković.

"To može da se dogodi 1. septembra, prvog novembra, prvog januara ili bilo kada. Da li će Veseli u međuvremenu igrati za Partizan, pitanje je za Sašu Danilovića i trenera Vladu Jovanovića".

Uz svoje nesporne kvalitete, kao i podršku giganta kakav je "Vaserman medija grup", Veseli ne može da prođe loše, gde god da završi.

Navijači Partizana takođe bi mogli da profitiraju na obustavi rada u NBA, mada je "leteći Čeh" već doživeo oproštaj iz snova i možda te uspomene ne bi trebalo dirati, bez obzira na razvoj situacije na onoj strani Atlantika...

(I. B. - MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.