MONDO TV: Žene, (od)branite se!

Ne morate da znate borilačke veštine, niti da budete u kondiciji, dovoljno je da imate prsten, šnalu ili kišobran. I zapamtite da je preventiva najvažnija.

22
A- A A+

Podatak da je svaka treća žena u Srbiji fizički napadnuta trebalo bi kod svih dama da uključi alarm. Bez obzira na to koliko godina ima, kakve je građe i čime se bavi, svaka žena bi trebalo da zna da se odbrani od napadača.

Možda zvuči kao bauk, ali zapravo nije. Vrlo je jednostavno i možete da upotrebite neke od predmeta koje svakodnevno nosite sa sobom. Improvizovano oružje mogu da budu čak i kišobran, šnala, flašica sa vodom, prsten, sat... Ali na prvom mestu potrebni su vam samopouzdanje i zdrav razum. Održite li pribranost, svoj nakit, na primer, možete veoma dobro iskoristiti da ogrebete napadača po licu .

"Treba dobro da procenite situaciju oko sebe i uočite eventualnu opasnost, i na vreme shvatite u kom delu grada se nalazite . Važno je da ne dozvolite da život protiče pored vas bez vašeg udela", kaže za MONDO dr Milica Halilović, instruktorka intenzivnog kursa samoodbrane za dame.

Ukoliko ste u prilici, uvek gledajte da napadača najpre udarite u lice, a svoje zaštitite drugom rukom i tih nekoliko trenutaka dok ste "u klinču" nogama napravite dobar oslonac na tlu. Dobitna kombinacija je da napadača udarite i rukama i nogama, u gornji i donji deo tela.Bez obzira što je vlasnica karate crnog pojasa treći dan i što još poznaje tekvondo,okinava kobudo, aikido, džudo, ninđucu, brazilsku džiu džicu, kung fu, kendo, eklektik fajting sistem i đit kun do, Milica tvrdi za žene da su slabiji pol i savetuje ih da uvek što pre pobegnu od napadača.

"Koliko god vešte bile, žene nikada ne treba da zaborave da su one ipak nežniji pol, zato treba samo da gledate kako da se odbranite i pobegnete sa mesta napada, a onda već javite službama koje su za to nadležne", dodaje instruktorka samoodbrane za žene i ističe da ova veština nije pitanje građe niti kondicije.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti