Generala Mladića brane Šaljić i Mezjajev

General Ratko Mladić, bicvši glavnokomandujući vojske Republike Srpske, odlučio je da advokat Miloš Šaljić i njegov ruski kolega Aleksandar Mezjajev budu u pravnom timu odbrane u Hagu. Tužilaštvo najavilo ubrzanje procesa.

0
A- A A+

"Za sada smo u pravnom timu nas dvojica, a kasnije ćemo uključiti i druge", rekao je Srni Miloš Šaljić, advokat porodice Mladić.

Aleksandar Mezjajev poznat je kao dobar poznavalac rada Haškog tribunala, publicista i profesor međunarodnog prava. Učestvovao je i kao pravni savjetnik u odbranama Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića.

S druge strane Tužilaštvo je obavestilo javnsot da će preduzima sve kako bi ubrzalo postupak protiv Mladića.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc je u intervjuu za današnji sarajevski Dnevni avaz, istakao da će Tužilaštvo učiniti sve da u narednom periodu dokaže Mladićevu individualnu odgovornost za brojne zločine.

"Imamo vrlo čvrst temelj za predmet Mladić. Ali, naravno da moramo da utvrdimo njegovu individualnu krivičnu odgovornost za te zločine i oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predstavljeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika", kazao je Bramerc.

On je istakao da je optužnica protiv Mladića već organizovana i usklađena sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, i da će biti koncentrisana na kampanju etničkog čišćenja, maltretiranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Bramerc je posebno naglasio da je Tužilaštvo u Hagu u proteklih 17 godina mnogo naučilo o kaznenom postupku u velikim i složenim predmetima ratnih zločina, što će biti od velike koristi u slučaju protiv Mladića.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu izručen je 31. maja.

(MONDO/agencije)

Povezano

Sve vesti