Umro glumac Dušan Janićijević

Filmski i pozorišni glumac Dušan Janićijević umro je u utorak ujutro u 79. godini, u rodnoj kući u selu Gornje Grgure nadomak Blaca.

15
A- A A+

Igrao je u više od 500 filmova i televizijskih serija, a poslednju ulogu ostvario je u filmu Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video". Rođen je 27. aprila 1932. godine u Grguru, a glumu završio na Pozorišnoj akademiji u Beogradu.

Rad na filmu otpočeo je već kao student, naslovnom ulogom Stojana Mutikaše u istoimenom ostvarenju Feodora Hanžekovića, za koju je dobio Zlatnu arena na prvom Festivalu jugoslovenskog filma u Puli 1954. godine.

Gotovo da nije bilo filma u kojem Janićjević nije igrao, a ni nagrade koju nije dobio. Režiseri su mu poveravali najčešće glavne uloge, ili one do njih, od Radoša Novakovića i Zdravka Velimirović do Makavejeva i Jelića, Mikija Stamenkovića, Živojina Pavlovića i Gorana Paskaljevića, a onda i mlađi - Radoš Bajić, Siniša Kovačević, Dragan Bjelogrlić...

Po sopstvenom priznanju, najteža mu je bila uloga u filmu "Gazija" po Andrićevim pripovetkama, a rolu u filmu "Zadah tela" Žike Pavlovića smatrao je najuspešnijom.

Ostvario je i zapažene uloge u Jugoslovenskom dramskom, Narodnom pozorištu, Ateljeu 212...

Pre dve sedmice objavljena je njegova knjiga "Sećanja", u kojoj je ispričao svoj životni i glumački put.

Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

(MONDO)
Sve vesti