Prosinečki i Vilotić – gde je puklo?

Milan Vilotić je dobio kapitensku traku na početku priprema, a vratio ju je dan pre završetka tih istih priprema. U medjuvremenu uspeo je da natera trener Roberta Prosinečkog da mu uskrati status prvotimca. Kako!?

58
A- A A+

Umesto da već rutinski iznese raport sa priprema i zaokruži skoro mesec dana paklenog rada, trener fudbalera Crvene zvezde u subotu uveče morao je da saopšti nimalo prijatnu vest predstavnicima medija.

Niti prijatnu za njega, niti za onoga o kome se radilo, niti za navijače, koji su čekali lepe vesti iz Bad Tacmansdorfa.

"Milan Vilotić nije više kapiten Crvene zvezde. I ne samo to, dok sam ja trener, on neće više igrati u prvom timu".

Vest šokantna sama po sebi dodatno je začudila novinare, jer se radilo o Vilotiću, igraču sa pedigreom finog i vaspitanog momka, kojem je na početku priprema dodeljena kapitenska traka i čija karijera do sada nije imala gotovo ni najmanju mrlju.

Štaviše, srpska javnost sa izuzetnom pažnjom i saosećanjem pratila je njegovu nedavnu borbu sa teškom bolešću, a vest da je Vilotić ponovo zdrav i da je za četiri meseca pobedio karcinom, sa oduševljenjem je bila prihvaćena ne samo kod navijača Crvene zvezde, već i kod fanova njenih najvećih rivala.

Kao iz bajke delovala je priča da će, posle svega što je proživeo, mladi Beograđanin postati kapiten svog tima.

I postao je.

Pripreme su počele, utakmice se ređale, a Vilotić je sa trakom na ruci komandovao odbranom i uporedo se upoznavao sa obavezama koje uloga kapitena nosi sa sobom. Sa strane, a novinari nisu od početka bili prisutni na pripremama crveno-belih, delovalo je da je sve u redu.

Ali, nije bilo…

Prosinečki je, dok je s knedlom u grlu saopštavao svoju odluku, istakao da problem nije od juče i da stvari između kapitena i njega ne funkcionišu već neko vreme.

"Neka sam u pitanju ja kao osoba, kao trener, neka je u pitanju moj karakter, ponos... Preko svega toga mogu da pređem radi rezultata i za dobrobit Crvene zvezde, ali kada je u pitanju moj autoritet, današnjeg dana je Vilotić prešao granicu", rekao je Prosinečki.

Konretno tog dana, koliko smo uspeli da saznamo, problem je bio taj što je Vilotić pre utakmice pred ekipom, a dok trener nije bio u svlačinici, pored table na kojoj se crta taktika, objašnjavao saigračima šta i kako treba da rade. Kada je od Prosinečkog dobio upozorenje da to nije njegov posao i da to više nikada ne radi, on je navodno, prema rečima jednog od upućenih u događaje u svlačionici, istu stvar ponovio i na poluvremenu utakmice sa Ašdodom (2:0), posle čega je inače mirnom Prosinečkom "pukao film".

Vilotić je, malo pre nego što će biti promovisan u kapitena, zakasnio na polazak autobusa na pripreme na Zlatibor i tada mu se, pomalo ironično, Prosinečki obratio sa: "Je l' sad možemo da krenemo, kapetane?"

MONDO saznaje da je "minusa" bilo i u međuvremenu. Znajući da čitaoce iznad svega zanimaju detalji i konkretni razlozi zbog kojih je Prosinečki sklonio kapitena iz tima, pokušali smo da saznamo sve sitnice, direktno od Prosinečkog, ali je on zatražio da ne ulazi u detalje. Očigledno je da trener nije želeo dodatno da diskredituje igrača, posle odluke da ga isključi iz rada prvog tima.

Iz razgovora sa ostalima, i fudbalerima, i članovima stručnog štaba, pa i uprave, stiče se zaključak da Vilotić nije baš na najbolji način razumeo ulogu kapitena, mada niko ne kaže da je u njegovim gafovima bilo zle namere.

Vilotić u nedelju ujutru nije želeo ništa da kaže, samo je nagovestio da će se oglasiti saopštenjem.

Do tada…

Može se razmišljati samo o tome da li je trenerova reakcija prejaka? Možda, pokazaće vreme.

Da li je moglo drugačije? Sigurno, ali svaki trener ima svoj DNK i svaki trener rešava problem s kojim se susreće na svoj način. Aleksandar Stanojević bi možda uradio drugačije, Zoran Milinković bi reagovao u svom stilu, Dejan Đurđević bi izabrao neki treći metod.

Ali, trenerova je poslednja i tako mora da bude.

Ser Aleks Ferguson je svojevremeno šutnuo kopačku u pravcu najveće zvezde kluba, a možda i šire, Dejvida Bekama i rasekao mu arkadu, a nedugo zatim ga je glatko prodao i nastavio da osvaja trofeje.

Stoga, vreme će pokazati da li ova Crvena zvezda može dalje bez Vilotića u srcu odbrane, a da je frka, frka je. Jer, odstranjeni defanzivac trenutno je jedini standardni stoper u timu Crvene zvezde, koji je pritom sto odsto zdrav i spreman.

Ostali su ili na lečenju od malarije (Li Adi) ili na omladinskom reprezentacijom (Uroš Ćosić) ili u post-rehabilitacionom procesu (Danijel Mihajlović) ili su u fazi privikavanja na ulogu stopera, koju su više ili manje puta igrali u karijeri (Duško Tošić, Srđan Mijailović, Savio Do Vale…).

Iz ovog ugla, odluka Prosinečkog da se 12 dana pre prve utakmice u sezoni, koja će u velikoj meri odrediti utisak o celoj takmičarskoj godini, odrekne Vilotića može se posmatrati kao veoma hrabra. I opet se vraćamo na to da će vreme pokazati da li je Prosinečki bio u pravu.

Ukoliko Crvena zvezda eliminiše prvog rivala u Evropi, malo ko će se sećati Vilotića, koji će u tom trenutku trenirati ili sa "B" timom ili u Sopotu ili možda već biti prodat nekom drugom klubu. Ukoliko Crvena zvezda bude eliminisana, onda će pritisak sa kojim će Prosinečki morati da se nosi biti znatno, znatno veći, jer će svakako biti onih koji će reći: "Da je igrao Vilotić, bilo bi drugačije".

I to Prosinečki vrlo dobro zna.

I to ga nije pokolebalo.

Ubeđen je da je uradio tešku, mučnu stvar, ali za dobro cele ekipe.

Jer, Prosinečki kontroliše tim od 25 igrača, koji su pod ugovorom i ukoliko ne uspeva da izgradi autoritet nad kapitenom, prvom među jednakima, kako će onda da kontroliše ostale?

Za kraj, nije isključena mogućnost da se Vilotić izvini Prosinečkom i da Prosinečki prihvati to izvinjenje i vrati igrača u stroj, na čemu će sigurno raditi ljudi iz uprave narednih dana. Ekipa će po povratku u Beograd imati dva dana slobodno, kada će se glave ohladiti i možda razmišljati na drugi način…

(Izveštač MONDA iz Austrije Nikola Janković)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti