Stručnjaci pariskog Pasterovog instituta su apelovali na nacionalne i međunarodne zdravstvene vlasti da protiv navedene superbakterije preduzmu mere "pre nego što se globalno raširi", kao što se desilo s drugom varijantom devedesetih godina, izvestila je francuska novinska agencija AFP.

Tokom poslednje decenije se navedena superbakterija, nazvana "s. kentaki", pojavila u delovima Evrope, Afrike i Bliskog istoka, tvrdi tim istraživača koji su predvodili Fransoa-Zavije Vejl i Simon Le Elo s pomenutog Instituta.

Po Vejlu, u Francuskoj se broj infekcija novom superbakterijom u poslednjih 10 godina udesetostručio. Ljudi mogu da se zaraze salmonelom jedući nedovoljno kuvano meso i jaja, a simptomi ove zaraze su dijareja, povišena temperatura i stomačni grčevi.

Većina slučajeva nije teška, ali kod nekih je potrebna hospitalizacija, a može da dođe i do smrtnog ishoda. Između 2000. i 2008. u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Danskoj bakterijom "s. kentaki" se zarazilo gotovo 500 osoba.

Pretpostavlja se da većina infekcija ovom bakterijom potiče od konzumiranja zaražene hrane iz uvoza.
S obzirom da je "s. kentaki" izolovana kod pilića i ćurki u Etiopiji, Maroku i Nigeriji, izgleda da je živina glavni izvor infekcije.

Slučajevi zaraze bakterijom "s. kentaki" su, inače, registrovani i u Egiptu, uglavnom između 2002. i 2005.
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su u utorak objavile da je od druge vrste salmonele , pod nazivom, "s. hajdelberg", otporne na više lekova, umro jedan Amerikanac, dok je još 77 lica obolelo.

Zaraza ovom varijantom salmonele se proširila na 26 saveznih država između 1. marta i 1. avgusta ove godine, a njen izvor je izgleda mleveno ćureće meso, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Infekcije salmonelom predstavljaju značajan problem javnog zdravlja širom sveta. Samo u Severnoj Americi bude svake godine zabeleženo 1,7 miliona infekcija salmonelom, dok je u Evropskoj uniji (EU) između 1999. i 2008. zabeleženo preko 1,6 miliona slučajeva.

(Tanjug)