Nemiri u Siriji na granici rata

Najmanje 52 osobe su poginule a više od stotinu je ranjeno danas kada je sirijska vojska napala gradove Hule u centralnoj provinciji Homs i Deir el Zur na istoku Sirije.

0
A- A A+

Gradovi su napadnuti jutros, dan pošto su vlasti, objavom da će slobodni parlamentarni izbori biti održani do kraja godine, pokušale da umire demonstrante koji protestuju od sredine marta.

Taj potez, prema oceni agencije Asošiejted pres, verovatno neće ublažiti napetost u Siriji, gde je u surovom gušenju ustanka protiv režima predsednika Bašara Asada poginulo više od 1.600 ljudi, što je izazvalo oštre međunarodne sankcije i osudu sirijskog režima.

U gradu Deir el Zur je poginulo 42. ljudi, a više desetina je ranjeno kada je vojska otvorila vatru, dok je u gradu Hula poginulo njih desetak, saopštila je sirijska Liga za ljudska prava.

U operaciju u Deir el Zuru učestvovalo je 250 tenkova i oklopnih vozila, dok je u grad Hule ušlo oko 25 tenkova i oklopnih vozila.

Jedan neimenovani aktivista iz grada Deir el Zur rekao je agenciji AP da je vojska pred zoru napala grad sa četiri strane i do sada zauzela osam četvrti.

Taj aktivista je dodao da su uslovi u gradu koji je devet dana bio pod opsadom vrlo teški i da nedostaju lekovi, hrana i benzin.

On nije mogao da navede tačan broj poginulih, ali je rekao da mnogi ranjeni ne mogu da budu prebačeni u bolnice, već se leče u kućama i džamijama pretvorenim u ambulante.

Deir el Zur je prestonica istoimene provincije bogate naftom, koja je ipak jedna od najsiromašnijih u Siriji, a proteklih godina je bila pogođena sušom.

Ta provincija je naseljena arapskim plemenima koja žive i u susednom Iraku, a sirijske vlasti su saopštile da su sprečile pokušaje krijumčarenja oružja iz Iraka.

Sirijske vlasti su u prošlosti naoružavale brojna plemena u Deir el Zuru kako bi se borila sa Kurdima.

Gušenje ustanka u Siriji izazvalo je osudu u svetu, a najviše kritika upućeno je na račun opsade grada Hama koja je počela prošle nedelje pošto su stanovnici preuzeli kontrolu nad gradom od 800.000 ljudi i zabarikadirali se.

Osudama nasilja u Siriji danas se pridružio i poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI koji je pozvao vlasti u Damasku da odgovore na "legitimne težnje" naroda.


(Beta)
Sve vesti