Novi lovac Suhoja T-50 atrakcija MAKSA

Deseti međunarodni aerokosmički salon MAKS na kojem učestvuje 800 kompanija iz 40 država otvoren je danas u mestu Žukovski u Podmoskovlju.

0
A- A A+

Posetioci salona imaju priliku da vide više od 200 civilnih i vojnih vazduhoplova među kojima su novi "Boingov" drimlajner 787, "Erbasov" A380, kao i najnoviji rusko-ukrajinski putnički avion An-158.

Glavna domaća atrakcija salona svakako je ruski lovac pete generacije Suhoj T-50 koji će učestvovati u letačkom programu. Ovaj avion stelt tehnologije koji je proizveden u saradnji Rusije, Indije i Brazila prvi put je poleteo u januaru prošle godine.

Uvođenje lovca T-50 u rusku vojnu avijaciju planirano je posle 2015. godine, kada bi trebalo da zameni modele Mig-29 i Su-27, a mnoge pojedinosti u vezi sa ovom letelicom i dalje su u domenu vojne tajne.Salon neće proći bez aeromitinga, jer su najavljeni nastupi tri ruske i jedne letonske akrobatske pilotske grupe, kao i preleti starih aviona iz vremena Drugog svetskog rata.

Pozdravnu čestitku učesnicima i posetiocima MAKS-a jutros je uputio ruski predsednik Dmitrij Medvedev koji je ocenio da "program manifestacije promoviše razmenu najboljih praksi, međunarodnu saradnju i plasman domaćih visokih tehnologija na strana tržišta".

Prema procenama organizatora ove izložbe, obim ugovora koji bi mogli da budu sklopljeni u Žukovskom iznosi do 10 milijardi američkih dolara.

(Tanjug)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti