MONDO intervju: Fatboy Slim

Britanski producent i DJ koji uskoro nastupa u Areni govori o havajskim košuljama, pirateriji, EXIT-u...

7
A- A A+

Norman Kuk, odnosno Fatboy Slim, u Srbiju dolazi šest godina nakon nastupa na EXIT festivalu.

"To veče u Novom Sadu je bilo potpuno legendarno! Žao mi je što ste morali da čekate šest godina da se ponovo vidimo, ali obećavam da donosim potpuno drugačiji šou", počinje intervju za MONDO popularni DJ i producent.

Nastupao je po celom svetu, a najviše voli da je pod noćnim nebom, o čemu svedoči i činjenica da kada god može zakazuje nastupe na plažama i drugim otvorenim prostorima.

"Velika je razlika u atmosferi kada nastupate negde u zatvorenom, ili pod zvezdama. Napolju je drugačija vibracija, masa je obično veća i prosto vas nosi. Sa druge strane, celog leta nastupam po vrućini, pa će mi prijati malo da se zatvorim sa klima-uređajem (smeh)! Šalu na stranu, primetio sam da na nastupima u zatvorenom više volim da rizikujem u muzičkom smislu, tako da će publika sigurno biti zadovoljna".

Koji je bio tvoj najspektakularniji nastup?

"Ovog juna nastupao sam nedaleko od Pekinga, blizu mongolske granice, na neverovatnom festivalu pored Kineskog zida. Prizor svih tih ljudi, zajedno sa laserima koji šaraju zidom, prizor je koji oduzima dah".

Norman ima 48 godina, status pionira elektrodensa, gomilu hitova i nagrada za pojasom, ali i dvoje dece i boravak na rehabilitaciji. Priznaje da ponekad, iako nerado, razmišlja o "penziji".

"Volim da mislim da sam i dalje mlad, tako da ću pokušavati da se bavim muzikom koliko god mogu. Trenutno sam više na tezgama, a manje u studiju. Svestan sam da će u nekom trenutku DJ setovi dosaditi ili meni, ili publici, i tada je trenutak za nove planove".

Gde vidiš sebe za, recimo, deset godina?

"Iskreno se nadam da ću i dalje obilaziti svet kao DJ. Šta da vam kažem, ovo je fantastičan način života. Ipak, ako se penzionišem do tada, možda ću imati sopstvenu radio emisiju, to me je uvek zanimalo. Pustiću sedu kosu i postaću radio legenda, kao neke moje kolege".

Do te penzije, hoćemo li čuti ili videti nešto novo?

"Polako radim na novim stvarima. Na spisku za saradnju su mi Beardyman i Riva Starr, a spotove za sada nemam u planu".

Rekao si da je nakon godina "old school" vrtenja ploča adaptiranje na nove tehnologije bilo pravi izazov. Kakve "igračke" sada imaš?

"Neki od softvera koje koristim su zgodni za pravljenje 'mash up' pesama i kombinovanje svega i svačega, ali presudno je za DJ-ing. Pre nego što sam otkrio jedan 'Ejbltonov' gedžet, na svakom setu sam imao ogromne probleme sa sinhronizacijom video materijala i muzike. Uključim jedno dugme, sagnem se da uzmem drugu ploču, stavljam ploču, a video već krenuo... Sada nemam tih problema, sve je sinhronizovano tačno kao sat. Sada mašine rade posao DJ-a".

A Internet sada obavlja "posao" izdavačkih kuća... Šta misliš o pirateriji?

"Pa, moram da priznam da tu i tamo i sam skinem ponešto sa neta (smeh)! I kada sam bio klinac, snimali smo muziku sa radija za džabe, ništa se nije promenilo. U današnje doba, klinac koji hoće da sluša nečiji CD, mora da ga plati oko 16 funti, a to uopšte nisu male pare. Ipak ne mislim da će piraterija ubiti muzičku industriju, ako to do sada nije uradila".

Kakav će biti nastup u Areni 23. septembra?

"Ozbiljniji i veći nego prošli put kada smo se videli! Profesionalniji je, i mnogo truda je uloženo kako u muziku, tako i u video materijal. Videćete"!

I za kraj, da li znaš koliko imaš havajskih košulja?

"Hahahaha, recimo da ih trenutno imam oko 30! Stalno kupujem nove, ali stalno ih na kraju nastupa bacam u publiku ili poklanjam fanovima. Trenutno 'furam' omiljenu, a to je ona na kojoj se nalazi moj logo, smajli sa ukrštenim kostima", završio je Kuk.

(MONDO: Bojana Zimonjić)

Povezano

Sve vesti