Javni prevoz na dva točka u Beogradu

Novi sistem javnog prevoza biciklima, kao dopuna gradskom prevozu, predstavljen je na debati "Urbana mobilnost - Primeri održive mobilnosti". Potrebno je izgraditi dodatne biciklističke staze i punktove sa kojih bi se mogli pozajmljivati dvotočkaši.

0
A- A A+

Sličan projekat rentiranja već postoji u Novom Sadu, a očekuje se da će od sledeće godine zaživeti i u Beogradu, u kome će, na 40 punktova, biti raspoređeni bicikli koje će Beograđani moći da koriste kao vid svakodnevnog prevoza.

Predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Dragoljub Đakonović najavio je otvaranje prve prave biciklističke staze u starom delu Beograda za april 2012. godine i podršku akciji "Cikliranje", kojom se promoviše svakodnevno korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Đakonović je, povodom Evropske nedelje mobilnosti, koja je počela 16. septembra, dodao da je potrebno izgraditi što više biciklističkih staza i pokazati da je njihova izgradnja moguća i pored loše konfiguiracije terena u starom delu grada.

Predstavnik nevladine organizacije "Inicijativa za održivu urbanu mobilnost" Kosta Ćirić istakao je da je projekat "bajk šeringa", kada je bicikl u javnom vlasništvu, trend u svim velikim evropskim gradovima.

Sa debate je još jednom poručeno da bi manji broj automobila na ulicama doveo do poboljšanja kvaliteta vazduha, čistije životne sredine, manjih saobraćajnih gužvi i buke, ali i bolje kondicije i zdravstvenog stanja svih vozača.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Hedi Andrju podvukao je da je usvajanjem agende "Evropa 2020", predviđeno da se podigne nivo energetske efikasnosti za 20 odsto i "okrene" ka alternativnim izvorima energije, u čemu veliku ulogu igra prihvatanje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva.

On je podsetio da se Evropska nedelja mobilnosti obeležava već 12 godina, kako bi se probudila svest da automobile treba ostavljati u garažama i gde god je moguće ići pešice.

I Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja podržalo je kampanju za veće korišćenje dvotočkaša, a kako je istakao direktor akcije "Očistimo Srbiju" Miloš Panjković veća upotreba bicikla kao prevoznog sredstva dovela bi do poboljšanja kvaliteta vazduha i zaštite okoline.

Ranije danas, u Domu omladine, otvorena je i izložba 40 dečijih radova na temu "Moj grad bez automobila" u kojoj su učestvovali učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Na konkurs je poslato više od 150 radova iz 15 gradova Srbije, a pobednici konkursa osvojili su bicikle i rolere.

(Tanjug)
Tagovi:
Sve vesti