Četojević: Kako sam pomogao Novaku...

"Počeo sam da učim Noleta jednostavnim stvarima i ubrzo su prestale stomačne tegobe i povraćanje posle obroka", kaže nutricionista Igor Četojević, koji je u međuvremenu otišao iz štaba našeg tenisera.

18
A- A A+

Najbolji srpski i svetski teniser Novak Đoković napravio je ove sezone jednu od najuspešnijih serija ikada na ATP turu, zahvaljujući između ostalog, i dijeti kojom je iz ishrane izbacio brzu hranu, kao i hleb koji u sebi sadrži gluten.

Zaslužan za promenu Đokovićeve ishrane je lekar nutricionista Igor Četojević, koji je započeo saradnju sa srpskim teniserom prošle godine.

"Dao sam Novaku savete i odredio pravilnu terapiju. Otkako je započeo sa dijetom, konačno je počeo da spava kako treba, prvi put u životu", rekao je Četojević u telefonskom intervjuu "Asošiejted presu".

Od promene režima ishrane, Đoković je ostvario fantastičan niz od 64 pobede i samo tri poraza ove godine, osvojivši pritom tri gren slem titule. Četojević je na ideju da pomogne srpskom teniseru došao pre dve godine na Australian Openu.

"Supruga mi je rekla da bi trebalo da pomognem Noletu, jer ima problema sa alergijom", kaže Četojević.

Prvi susret Đokovića i Četojevića dogodio se za vreme četvrtfinala Dejvis kupa jula prošle godine u Splitu, kada je i započela nutricionistička terapija.

"Počeo sam da učim Noleta jednostavnim stvarima, kao što je izbegavanje da istovremeno jede i priča telefonom. Tako ignorišete hranu, koja je ključna za životni proces uopšte", rekao je Četojević u čijoj biografiji piše da je studirao medicinu u Sarajevu, kao i tradicinalnu kinesku medicinu i megnetnu terapiju.

"Novak je na terapiju počeo da reaguje veoma dobro, dobio je apetit, prestale su stomačne tegobe i povraćanje posle obroka", rekao je Četojević.

On je napomenuo da je uoči obroka uveo novu praksu "blagosiljanja jela", jer se time ostvaruje "duhovna veza sa hranom".

"U kineskoj medicini samopouzdanje dolazi iz stomaka", rekao je Četojević.

On je naglasio da se želja da pomogne Đokoviću rodila kada je video koliko je srpski as "opčinjen vimbldonskim peharom."

"Prosto me je dirnula ta Novakova ogromna želja za uspehom,. Kad je bio mali popeo bi se na stolicu i govorio 'Ja sam Novak Đoković, šampion Vimbldona'. Već tada je uspevao da vizuelizuje ono što želi da postane", rekao je Četojević.

On je napomenuo da je prestao sa radom u stručnom štabu Đokovića posle Vimbldona.

"Vimbldon je bio naš cilj. Ostvarili smo ga i moj posao je time bio završen", rekao je Četojević koji je nastavio sa praksom na Kipru.

Inače, u svetu tenisa, proneo se i trač da svrgnuti šampion Rafael Nadal sada želi Četojevića u svom stručnom štabu.

(MONDO, foto: AP)
Tagovi:
Sve vesti