Prekinut snošaj nije kontracepcija

Savremena kontracepcija, osim što je najefikasnije sredstvo zaštite od neželjene trudnoće, pruža svakoj ženi slobodu izbora i čuva njeno reproduktivno zdravlje.

18
A- A A+

"U slučaju da se ne koristi nikakva kontracepcija, više od 80 od 100 žena ostaju trudne u roku od jedne godine", istakla je dr Mima Fazlagić, direktorka Jesenjeg Festivala zdravlja, na okruglom stolu povodom Svetskog dana kontracepcije koji je održan u petak.

Na okruglom stolu učestvovali su i dr Zoran Stanković iz Instituta za majku i dete, dr Jasminka Kuprešanin iz Savetovališta za mlade Doma zdravlja Stari grad i predstavnici prvog razreda svih srednjih škola iz beogradske opštine Stari grad.

"Živi svoj život, saznaj svoja prava. Uči o kontracepciji", slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana kontracepcije, koji se svake godine obeležava 26. septembra. Aktivnosti su usmerene na prava mladih od 15 do 24 godine na pristup tačnim i nepristrasnim informacijama o kontracepciji, čiji je cilj sprečavanje neplaniranih trudnoća i polno prenosivih bolesti.

"Prekinuti snošaj nije metoda kotracepcije i mladi ne treba da žive u zabludama svojstvenim za starije generacije. Neophodno je da usvoje i razumeju informacije uz pomoć kojih mogu da formiraju stavove o tome kako sami da zaštite svoje reproduktivno zdravlje", naveo je ginekolog za mlade, dr Zoran Stanković iz Instituta za majku i dete.

"Dok kondom pruža zaštitu od većine polno prenosivih bolesti, hormonska kontracepcija kao što je pilula predstavlja jednu od najefikasnijih danas dostupnih metoda za sprečavanje neželjene trudnoće. Za mlade koji žele da budu zaštićeni i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće najbolje rešenje je dvojna zaštita: kondom i pilula", naglasila je dr Fazlagić.

"Pitajte ginekologa" je jedna od važnih poruka povodom Svetskog dana kontracepcije 2011. godine, jer je Srbija već u Evropskoj uniji po dostupnosti kontraceptivnih sredstava. Za razliku od nekih zemalja, našim mladima dostupne su pilule, kondomi, spirala, "pilula za jutro posle".

Pred tolikim izborom, uvek postoji dilema o tome koji je pravi. Zato bi sve odluke o početku korišćenja kontracepcije trebalo da donose u dogovoru s ginekologom. Pravi izbor treba da bude efikasan, bezbedan, da osim kontraceptivne uloge donosi i dodatne prednosti za reproduktivno zdravlje, kao i da ga sačuva do trenutka spremnosti za roditeljstvo.

Povodom Svetskog dana kontracepcije, Udruženje za reproduktivno zdravlje i lekari koji stoje iza sajta 21. dan pozivaju sve zainetersovane da 26. septembra u 17 sati dođu u Tašmajdanski park u Beogradu.

(Beta)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti