Patrik Makau novi svetski rekorder u maratonu

Kenijski atletičar u Berlinu najtežu trku istrčao za 2:03,38 sati i sa svetskog trona "skinuo" legendarnog Etiopljanina Hailea Gebreselasija.

0
A- A A+

Kenijac Patrik Makau postavio je novi svetski rekord u maratonu.

On je u Berlinu najtežu atletsku disciplinu savladao za dva sata, tri minuta i 38 sekundi, što je čak za 21 sekund brže od dosadašnjeg najboljeg svetskog rezultata koji je bio u vlasništvu legendarnog Etiopljanina Hailea Gebreselasija.

"Nadao sam se da ću steći puno iskustva, ali ne i da ću pobediti u Berlinu i postaviti novi rekord. Danas možda u maratonu startuje nova generacija", izjavio je Makau posle trke.

"Moje telo nije bilo dobro uoči strata, ali nisam imao problema tokom trke. Sve sam odradio dobro", dodao je novi svetski rekorder.

Dosadašnji rekorder Gebreselasije, koji je pobednik Berlinskog maratona bio četiri puta zaredom (2006, 2007, 2008. i 2009) nije uspeo da istrči celu trku i odustao je na 35. kilometru.

Berlinski maraton obeležili su kenijski atletičari koji su zauzeli tri prva mesta. Iza Makaua, kroz cilj su prošli Stiven Kvelo Čemlani u vremenu 2:07,55 sati, i Edvin Kimajo (2:09,50).

U konkurenciji dama trijumfovala je, takođe Kenijka, Florens Kiplgejt ostvarivši rezultat 2.19,44 časova. Nemica Irina Mikitenko bila je druga (2:22,18), dok je treće mesto zauzela svetska rekorderka, Pola Redklif - 2:23,46 sati.

(MONDO)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti