Med tek posle prvog rođendana

Bebama mlađim od godinu dana ne bi trebalo davati med. U medu se može naći bakterija koja izaziva botulizam, a organizam bebe u prvih 12 meseci sa njom ne može da se izbori.

1
A- A A+

Britanska agencija za prehrambene standarde (Food Standards Agency, FSA) izdala je saopštenje u kome upozorava roditelje da ne hrane bebe mlađe od godinu dana medom.

To upozorenje je došlo nakon što je u Velikoj Britaniji zabeleženo nekoliko slučajeva retke, ali teške bolesti - botulizma kod odojčadi, koja se manifestuje slabošću mišića i otežanim disanjem, a može biti čak i smrtonosna.

Bakterija koja izaziva ovu bolest može se naći u medu, a organizam dece mlađe od godinu dana nije u stanju da se izbori sa njom, pa ona neometano proizvodi toksin koji prouzrokuje slabost mišića i probleme sa disanjem.

Bolest uglavnom pogađa bebe starosti do pola godine i nije česta, ali može biti vrlo teška, čak i smrtonosna pa ju je zbog toga važno blagovremeno prepoznati.

"Tokom prvih šest meseci bebama je potrebno samo majčino mleko ili formula za bebe, a iako nam može delovati kao dobra ideja da se med koristi umesto zaslađivača, ili da olakšamo bebi kašalj ako je prehlađena, bebama mlađim od godinu dana ne bi trebalo davati med", kaže Sem Montel iz FSA.

"Čak i kad deca počnu da jedu čvrstu hranu, uvek je bolje da izbegnete bilo kakve zaslađivače, da se dete ne bi prerano naviklo na šećer, a time sprečavate i ranu pojavu karijesa."

(Tanjug/MONDO)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti