Moraju li đaci da mašu patrijarhu u nedelju?

LDP tvrdi da su direktori škola u Jagodini neredili đacima da u nedelju dočekaju patrijarha. U gradskoj upravi kažu da prisustvo na dočeku Irineja nije obavezno.

0
A- A A+

Liberalno demokratska partija saopštila jeda joj se veliki broj građana iz Jagodine obratio negodujući zbog toga što su "pojedinaci iz gradske uprave preko direktora škola naredili učenicima i zaposlenima da u nedelju, 16. oktobra, dočekaju patrijarha Irineja".

Učenici koji ne budu sačekali patrijarha moraće da opravdaju svoj izostanak, navodi se u saopšteju u kome se dodaje da je nedopustiva zloupotreba dece u političke i verske svrhe.

"Direktori škola su pravdali svoju naredbu odlukom koja je preko gradske uprave stigla iz Ministarstva prosvete. Kao glavni razlog navodi se da patrijarh SPC 80 godina nije dolazio u Jagodinu", navodi LDP u saopštenju.

Ta stranka ukazuje da je "neophodna pravovremena reakcija Poverenice za jednakost, Zaštitnice građana za prava deteta i ministra prosvete kako bi deca i zaposleni bili zaštićeni od samovolje gradskih moćnika kao što je Dragan Marković Palma".

Saopštenje je potpisao komesar za ljudska prava LDP-a Marko Karadžić.

Međutim, u školskoj upravi i jagodinskim školama tvrde da preporuka za doček patrijarha Irineja nije obavezujuća.

Načelnik Školske uprave u tom gradu Života Starčević kaže da je data mogućnost direktorima škola da u nedelju organizuju radni dan i organizovano dočekaju patrijarha ukoliko to žele.

I predsednik aktiva direktora osnovnih škola u Jagodini Zoran Marković je u izjavi agenciji Beta rekao da će škole u nedelju imati radni dan, a ne nastavni, ali je dodao da učenicima neće biti potrebno opravdanje za nedolazak.

"Angažovaćemo nastavnike koji će brinuti o bezbednosti učenika koji žele da u nedelju prisustvuju dolasku patrijarha. Ukoliko ne dođu, svakako da im niko neće tražiti opravdanje za nedolazak, naglasio je Marković koji je i direktor Osnovne škole "Boško Đuričić" u Jagodini.

(Beta/MONDO)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti