To su žitarice koje imaju lekovita svojstva.
Kamut - idealno za sportiste
Ova drevna žitarica bliski je rođak današnje tvrde, durum pšenice. Zrno kamuta sadrži 40 odsto više belančevina od pšenice, a obiluje i aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Zbog visoke energetske vrednosti idealan je za ishranu sportista. Kamut kuvajte u razmeri dve šolje zrnevlja na četiri šolje vode. Koristite ga za pripremu hleba, peciva i kolača ili umesto pšenice.
Sirak - protiv dijabetesa
Ova žitarica obiluje gvožđem, kalijumom i fosforom, a od vitamina sadrži tijamin i nijacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana, a ne sadrži gluten. Dobar je za prevenciju bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomerne težine i alergije. Od sirka možete da napravite kašu, hleb i kolače. S malom količinom ulja u voku možete pripremiti ekspandirani sirak – zdravu zakusku, sličnu kokicama, piše "Blic".
Amarant - za jaka pluća
Ova biljka iz Južne Amerike bogata je belančevinama, vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C i kalcijumom. Amarant sadrži više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma nego mleko. Jača pluća, kosti i ceo organizam. Koristi se za mešenje hleba i kolača, kao dodatak jelima i salatama.
Spelta - za čvrste kosti
Spelta ili krupnik, poreklom iz Azije, sadrži više proteina od pšenice. Obiluje nezasićenim mastima, vitaminima A, C i B, kalcijumom, selenom, kobaltom, gvožđem, fosforom i magnezijumom.
Spelta je odličan borac protiv anemije i povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva. Prerađuje se u mekinje, griz, kuskus i brašno, od kojih možete da spremate brojna jela, a najpre hleb i peciva. Prepržena i mlevena zrna spelte koriste se kao zamena za kafu.
Kinoa - snižava pritisak
Ova drevna južnoamerička biljka bogata je proteinima, esencijalnim aminokiselinama, kao i lizinom, koji je dragocen za rast i zaceljivanje tkiva. Od minerala kinoa sadrži kalcijum, gvožđe i magnezijum. Kinoa ublažava migrenu, poboljšava rad srca, snižava holesterol i krvni pritisak. Pre pripremanja kinou dobro operite, procedite, pa je kuvajte u velikom loncu sa puno vode ili na pari u razmeri dve šoljice vode na šoljicu kinoe. Mešajte je s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama. Od kinoe samlevene u brašno mesite hleb i peciva.
Tef - ubrzava varenje
Tef je minijaturna žitarica koja raste u Etiopiji. Sadrži velike količine kalcijuma i gvožđa, fosfor, magnezijum, cink i osam esencijalnih aminokiselina. Odličan je izvor proteina.
Tef ubrzava varenje, popravlja krvnu sliku i jača imunitet.
Od brašna tefa pravi se poznata inženjera – vrlo tanka vazdušasta lepinja koji Etiopljani jedu svaki dan. Tef ne sadrži gluten.
(MONDO)
Ova drevna žitarica bliski je rođak današnje tvrde, durum pšenice. Zrno kamuta sadrži 40 odsto više belančevina od pšenice, a obiluje i aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Zbog visoke energetske vrednosti idealan je za ishranu sportista. Kamut kuvajte u razmeri dve šolje zrnevlja na četiri šolje vode. Koristite ga za pripremu hleba, peciva i kolača ili umesto pšenice.
Sirak - protiv dijabetesa
Ova žitarica obiluje gvožđem, kalijumom i fosforom, a od vitamina sadrži tijamin i nijacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana, a ne sadrži gluten. Dobar je za prevenciju bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomerne težine i alergije. Od sirka možete da napravite kašu, hleb i kolače. S malom količinom ulja u voku možete pripremiti ekspandirani sirak – zdravu zakusku, sličnu kokicama, piše "Blic".
Amarant - za jaka pluća
Ova biljka iz Južne Amerike bogata je belančevinama, vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C i kalcijumom. Amarant sadrži više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma nego mleko. Jača pluća, kosti i ceo organizam. Koristi se za mešenje hleba i kolača, kao dodatak jelima i salatama.
Spelta - za čvrste kosti
Spelta ili krupnik, poreklom iz Azije, sadrži više proteina od pšenice. Obiluje nezasićenim mastima, vitaminima A, C i B, kalcijumom, selenom, kobaltom, gvožđem, fosforom i magnezijumom.
Spelta je odličan borac protiv anemije i povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva. Prerađuje se u mekinje, griz, kuskus i brašno, od kojih možete da spremate brojna jela, a najpre hleb i peciva. Prepržena i mlevena zrna spelte koriste se kao zamena za kafu.
Kinoa - snižava pritisak
Ova drevna južnoamerička biljka bogata je proteinima, esencijalnim aminokiselinama, kao i lizinom, koji je dragocen za rast i zaceljivanje tkiva. Od minerala kinoa sadrži kalcijum, gvožđe i magnezijum. Kinoa ublažava migrenu, poboljšava rad srca, snižava holesterol i krvni pritisak. Pre pripremanja kinou dobro operite, procedite, pa je kuvajte u velikom loncu sa puno vode ili na pari u razmeri dve šoljice vode na šoljicu kinoe. Mešajte je s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama. Od kinoe samlevene u brašno mesite hleb i peciva.
Tef - ubrzava varenje
Tef je minijaturna žitarica koja raste u Etiopiji. Sadrži velike količine kalcijuma i gvožđa, fosfor, magnezijum, cink i osam esencijalnih aminokiselina. Odličan je izvor proteina.
Tef ubrzava varenje, popravlja krvnu sliku i jača imunitet.
Od brašna tefa pravi se poznata inženjera – vrlo tanka vazdušasta lepinja koji Etiopljani jedu svaki dan. Tef ne sadrži gluten.
(MONDO)