Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Da li znate šta su spelta, kinoa, tef...

To su žitarice koje imaju lekovita svojstva.

2
A- A A+

Guliver/Getty Images

Kamut - idealno za sportiste
Ova drevna žitarica bliski je rođak današnje tvrde, durum pšenice. Zrno kamuta sadrži 40 odsto više belančevina od pšenice, a obiluje i aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Zbog visoke energetske vrednosti idealan je za ishranu sportista. Kamut kuvajte u razmeri dve šolje zrnevlja na četiri šolje vode. Koristite ga za pripremu hleba, peciva i kolača ili umesto pšenice.

Sirak - protiv dijabetesa
Ova žitarica obiluje gvožđem, kalijumom i fo­sforom, a od vitamina sadrži tijamin i nijacin. Sirak je dobar izvor proteina i vlakana, a ne sadrži gluten. Dobar je za prevenciju bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomerne težine i alergije. Od sirka možete da napravite kašu, hleb i kolače. S malom količinom ulja u voku možete pripremiti ekspandirani sirak – zdravu zakusku, sličnu kokicama, piše "Blic".

Amarant - za jaka pluća
Ova biljka iz Južne Amerike bogata je belančevinama, vlaknima, aminokiselinama, vitaminom C i kalcijumom. Amarant sadrži više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma nego mleko. Jača pluća, kosti i ceo organizam. Koristi se za mešenje hleba i kolača, kao dodatak jelima i salatama.

Spelta - za čvrste kosti
Spelta ili krupnik, poreklom iz Azije, sadrži više proteina od pšenice. Obiluje nezasićenim mastima, vitaminima A, C i B, kalcijumom, selenom, kobaltom, gvožđem, fosforom i magnezijumom.
Spelta je odličan borac protiv anemije i povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva. Prerađuje se u mekinje, griz, kuskus i brašno, od kojih možete da spremate brojna jela, a najpre hleb i peciva. Prepržena i mlevena zrna spelte koriste se kao zamena za kafu.

Kinoa - snižava pritisak
Ova drevna južnoamerička biljka bogata je proteinima, esencijalnim aminokiselinama, kao i lizinom, koji je dragocen za rast i zaceljivanje tkiva. Od minerala kinoa sadrži kalcijum, gvožđe i magnezijum. Kinoa ublažava migrenu, poboljšava rad srca, snižava holesterol i krvni pritisak. Pre pripremanja kinou dobro operite, procedite, pa je kuvajte u velikom loncu sa puno vode ili na pari u razmeri dve šoljice vode na šoljicu kinoe. Mešajte je s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama. Od kinoe samlevene u brašno mesite hleb i peciva.

Tef - ubrzava varenje
Tef je minijaturna žitarica koja raste u Etiopiji. Sadrži velike količine kalcijuma i gvožđa, fosfor, magnezijum, cink i osam esencijalnih aminokiselina. Odličan je izvor proteina.
Tef ubrzava varenje, popravlja krvnu sliku i jača imunitet.
Od brašna tefa pravi se poznata inženjera – vrlo tanka vazdušasta lepinja koji Etiopljani jedu svaki dan. Tef ne sadrži gluten.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti