Gadafi je ubijen

Potpredsednik libijskog Nacionalnog prelaznog saveta, Abdul Hafiz Goga, potvrdio je danas popodne da je zbačeni lider Moamer Gadafi koji je bio na vlasti 42 godine ubijen jutros kod rodnog grada Sirta.

1
A- A A+

Libijska televizija i drugi kanali prikazali su snimke mesta na kome je nađen Gadafi - u odvodnim cevima ispod autoputa, po kome su ispisane parole "Bog je najveći" i "Prezreni Gadafi".

Vest o Gadafiju prvi je pustila agencija Rojters, napominjući da nema nezavisnih potvrda te vesti, a da sa terena dolaze raznorazne informacije.

"Gadafi je pogođen i u glavu, bilo je mnogo pucnjave na njegovu grupu i on je mrtav", rekao je Rojtersu zvaničnik Prelaznog nacionalnog veća Abdel Majid Mlegta.

Prethodno je Frans presu drugi zvaničnik, Mohamed Leit, rekao da je Gadafi zarobljen, ranjen "ali još diše", kao i da ga je "video svojim očima".

Prema njegovim rečima, svrgnuti libijski vođa na sebi je nosio odeću žutosmeđe boje, a na glavi je nosio turban.

Satelitska televizija al-Džazira javila je da je telo pokojnog Gadafija prebačeno u džamiju u Misrati, dok televizija al-Arabija tvrdi da se telo nalazi u trgovinskom centru u Tavansi, predgrađu grada Suk.

Televizija Al Džazira je takođe objavila da je uhapšen i Gadafijev sin Motasim i da se on nalazi u Sirtu.

Prema tvrdnjama Nacionalnog prelaznog saveta uhapšen je i potrparol Gadafijeve vlade Musa Ibrahim

Libijski premijer Mahmud Džibril je kazao da se prema nepotvrđenim izveštajima Gadafijev sin Saif al-Islam nalazi u konvoju koji beži iz Sirta i da je taj konvoj napadnut i, istovremeno, zatražio od susednog Alžira da isporuči članove porodice Gadafi koji su tamo pobegli u avgustu - dva sina Gadafija, njegovu ćerku i njegovu suprugu.

Sa svoje strane, NATO je za sada samo potvrdio da su njegovi avioni u zoru pogodili dva kamiona u konvoju u blizini Sirta.

U rodnom gradu Gadafija, Sirtu, borci libijskog nacionalnog prelaznog saveta se raduju, pucaju u vazduh i uzvikuju "Uništili smo Gadafija i njegove ljude", "Ovo je istorijski trenutak. Ovo je kraj tiranije i diktature" a slavi se i u Tripoliju.Dopisnici agencija sa lica mesta saopštili su da je konačni napad na Sirt otpočeo u osam sati ujutro i trajao oko 90 minuta.

Nekoliko vozila sa Gadafijevim borcima pokušalo je da izađe iz grada neposredno pred napad ali su ih pobunjenici zaustavili.

Nakon borbe, vojska novog libijskog režima počela je sa pretraživanjem kuća i zgrada u kojima bi mogli da se kriju Gadafijevi borci. Uhapšeno je najmanje 16 Gadafijevih boraca i zaplenjena velika količina oružja i municije.

Skoro dva meseca nakon zauzimanja Tripolija i najvećeg dela zemlje, Gadafijeve pristalice su u pojedinim mestima pružale jak otpor, zbog čega vođe novog libijskog režima nisu mogle da proglase potpunu pobedu.Ranije ove nedelje palo je progadafijevsko uporište Bani Valid. U utorak su bivši pobunjenici saopštili, da su u poslednjem uporištu Sirtu, suzbili Gadafijeve pristalice na prostor od oko 700 kvadratnih metara.

Pomoćnik ministra odbrane saopštio je u sredu da postoje sumnje da se Gadafijev sin Muatasim krije u Sirtu, ali on do sada nije pronađen u tom gradu.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti