Ateisti: Spasovdan neustavan

"Ateisti Srbije" podneli su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti članova Statuta grada Beograda koji propisuju proslavu gradske slave - Spasovdana, saopšteno iz tog udruženja.

1
A- A A+

Kako tvrde, ti članovi su u suprotnosti sa Ustavom Srbije, koji propisuje da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna, kao i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu.

U saopštenju se navodi da je na sajtu prestonice gradska slava označena kao više srpska, nacionalna, nego verska institucija, a ustvari se za zvaničnu proslavu grada proglašava pravoslavni praznik, bez obzira na nacionalnu i versku (ne)pripadnost.

Na taj način se, u glavnom gradu, pravoslavlje uspostavlja kao državna religija, jer se jedan verski običaj uspostavlja kao gradski, zajednički za sve stanovnike Beograda", dodaje se u saopštenju.

"Ateisti Srbije" su poručili da svaka verska ili nacionalna zejednica ima pravo da svoje praznike i svetkovine proslavlja slobodno i neometano u svom gradu.

Međutim, kako su istakli, nedopustivo je da se proslava jedne verske zajednice proglašava zvaničnom, kao i da gradski funkcioneri učestvuju u njima u svojstvu službenih lica.

"Obredi kao što su litije, osvećenje žita i slavskog kolača, zatim molitve u pravoslavnim crkvama, nošenje krstova i ikona nikako se ne mogu proglasiti simbolima glavnog grada i svih njegovih stanovnika", podvukli su.

Prema njihovim navodima, takva proslava je isključivo verski praznik i kao takav je u direktnoj suprotnosti sa članom Ustava, koji kaže da se nijedna religija ne može uspostaviti kao državna.

(Beta)

Povezano

Sve vesti