MONDO TV: Koliko se volite? Pitaj Android

Učenici Matematičke gimnazije rade na osmišljavanju aplikacija za mobilne telefone s Android operativnim sistemom. Ima tu aplikacija koje pružaju mogućnost da rešite ljubavne dileme, naučite da sastavite Rubikovu kocku, odlučite šta da kuvate, pripremite vozački ispit...

3
A- A A+

MONDO TV: Koliko se volite? Pitaj Android

Šta rade učenici Matematičke gimnazije u slobodno vreme? Prave Android aplikacije.

Ovo nije nikakav vic, već je zaista tako. Prošle školske godine su učenici IIId (đaci koji su najbolje uradili prijemni) Matematičke gimnazije iz Beograda imali organizovanu fakultativnu radionicu o izradi aplikacija za telephone sa Android operativnim sistemom, a ove su dobili priliku da svoje znanje upotrebe i osvoje put u Barselonu.

Naime, Telekom Srbija je za sve đake ove beogradske srednje škole organizovao konkurs u izradi Android aplikacija. Na konkurs i prijavilo 14 timova, koji bi trebalo da urade 23 aplikacije, a pored zahtevnih predavanja, vežbanja za takmičenja i putovanja na iste, rekli su nam da poslednjih nedelja sedmično provode 20 do 30 sati u izradi aplikacija.

MONDO ih je posetio na času, da vidimo kako napreduju i da li neki od njihovih radova ima potencijal da se uskoro nađe među 500 miliona aplikacija, koliko ukupno korisnici Androida "skinu" za mesec dana.



Ideje za aplikacije su zaista zanimljive. Pojedine pružaju mogućnost da rešite ljubavne dileme, naučite da sastavite Rubikovu kocku, odlučite šta ćete danas da kuvate, pripremite vozački ispit, napravite novi raspored nameštaja u stanu ili proširite fond engleskih reči.

Dve učenice četvrtog razreda prisetile su se osnovne škole i omiljene igrice svih devojčica koje na papiru napišu svoje i simpatijino ime na osnovu kojih izračunaju procentualno koliko su u ljubavi. To pokušavaju da prebace na mobilni telefon.

Tim koji čine dve devojke i jedan momak prave aplikaciju koja će im pomoći u pripremi za takmičenje iz hemije. konkretno u pitanju je mala laboratorija u kojoj korisnik simulira hemijsku analizu dokazivanja prisustva određenih jona u nasumično zadatom jedinjenju.

Vanja je odlučila da aplikaciju uradi samostalno, kaže da joj je lakše jer sama može da organizuje vreme koje može da izdvoji za projekat, ali da joj teže pada što sve nedoumice i nepoznanice mora da reši sama. Ona radi aplikaciju koja bi predlagala recepte na osnovu raspoloživih namirnica, ali postoji i opcija ukoliko želite da idete u kupovinu.

Takmičenje traje do 15. decembra, a pobenički tim biće proglašen 15. januara naredne godine. Pobednike čeka put u Barselonu na GSMA kongres, najprestižniju svetsku manifestaciju u oblasti mobilnih komunikacija, dok će tvorci drugih radova koji budu ocenjeni kao dobri biti nagrađeni tablet računarima i smart telefonima.

(A. P. - MONDO)
Sve vesti