Knjiga o Silvani Armenulić

Jedan verni poštovalac legendarne pevačice objavio je "Knjigu o Silvani", posvećenu jednoj od najvećih zvezda narodne muzike.

4
A- A A+

Autor dela Lozničanin Dragan Marković, verni poštovalac legendarne pevačice čije je pravo ime bilo Zilhe Barjaktarević, godinama je sakupljao tekstove o njoj da bi ih nedavno pretočio u ovu svojevrsnu biografiju.

"Posedujem kolekciju svih ploča sa Silvaninim pesmama, od starih vinilskih do diskova. Godinama sam sakupljao razne tekstove o njoj iz novina i časopisa i nisam pogrešio, jer njena slava ne bledi iako je prošlo 35 godina od njene smrti", kaže autor prve "Knige o Silvani".

Pevačica je najveći uspeh u karijeri postigla posle pojavljivanja u seriji "Ljubav na seoski način", a danas čak i oni koji ne vole narodnjake znaju za njene pesme "Šta će mi život", "Ciganine, sviraj, sviraj" ili "Noćas mi srce pati".Pokojna folk diva Silvana Armenulić, jedna od najvećih zvezda narodne muzike bivše Jugoslavije, vlasnica brojnih "zlatnih" i "srebrnih" ploča sa tiražima kakvi se danas ne mogu ni zamisliti. Prema nezvaničnim procenama prodato je oko dva miliona nosača zvuka sa njenim imenom.

Umetničko ime Silvana uzela je po tada popularnoj glumici Silvani Mangano, čiji je film "Gorak pirinač" posebno volela, a 1961. posle udaje za poznatog jugoslovenskog tenisera Radmila Armenulića dodaje i muževljevo prezime.

Poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Beograd - Niš, kod mesta Kolari. Zajedno sa njom poginula je i njena sestra Mirjana Barjaktarević i Rade Jašarević, šef Narodnog orkestra RT Beograd, koji je i vozio kola.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.