Saab bankrotirao

Švedski proizvođač automobila podneo je zahtev za proglašenje bankrota, pošto kompanija nije uspela da od Kineza obezbedi svež kapital jer je vlasnik, američki General Motors zabranio transfer tehnologije.

0
A- A A+

Odbor kompanije obrazložio je da bez obezbeđenih izvora finansiranja od potencijalnih partnera u Kini neće biti solventni, te da je podnošenje zahteva za bankrot u najboljem interesu njihovih povjerilaca.

"Okružni sud danas je odobrio bankrot kompanije Saab", navodi se u saopštenju suda i dodaje da će naredno ročište biti održano 9. aprila 2012. godine, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Američki proizvođač automobila Dženeral motors (General Motors), koji je vlasnik dela kompanije Saab, protiv je mogućnosti da kineski proizvođači dobiju pristup tehnološkim licencama.

Ugovorom je predviđena saradnja sa Dženeral motorsom koji i dalje obezbjeđuje dijelove, dizajn i tehniku za proizvode Saab-a.

Kina je jedno od najvećih tržišta za Dženeral motors koji je, prema pojedinim izvještajima, zabrinut da bi se njihova tehnologija mogla naći u vozilima konkurencije.

Proizvodnja je od aprila obustavljena u najvećem postrojenju Saaba u švedskom gradu Trolhatanu, pošto je kompanija imala problema pri isplati snabđevača, dok radnici prošlog meseca nisu dobili primanja.

Ssab je vodio pregovore o preuzimanju sa nekoliko kineskih kompanija, uključujući proizvođača automobila Žeđijang jangmen lotus automobil.

Švedska kompanija je, nakon neuspjeha pregovora, uzrokovanog intervencijom Dženeral motorsa, saopštila da nema drugog izbora sem da podnese zahtev za bankrot.

Direktor Saab-a Viktor Miler izrazio nadu da bi kompanija mogla biti spašena od propasti.

Dženeral motors prodao je Ssab 2010. godine holandskom proizvođaču luksuznih automobila Spajker (Spyker), koji je sada preimenovan u Švedski automobili, ali je američki automobilski gigant i dalje većinski vlasnik i snabđevač.

Kompanija Saab osnovana je 1937. godine kao nacionalna kompanija za proizvodnju aviona a proizvodnju automobila pokreće 1946. godine.

(MONDO/agencije)

Povezano

Sve vesti