Nagrade najplemenitijima

Nagrade za najplemenitiji podvig godine koje dodeljuje list Večernje novosti uručene su danas u Skupštini Beograda, a zlatnom plaketom za pojedinačni podvig nagrađen je Ivica Đorđević iz Klašnjice kod Vranja koji je donirao kožu za svog komšiju.

0
A- A A+

Zlatna plaketa za kolektivni podvig godine pripala je deminerima iz Republike Srpske, koji su iz minskog polja spasili četvoro slovenačkih paraglajdera na Jahorini.

Za najplemenitiji dečji podvig godine proglašen je čin 12-godišnjeg Saše Stanojevića iz Požarevca, koji je posle automobilske nesreće iz kola izvukao i spasao život jednogodišnje Nađe.

Svi nagrađeni poručili su da svoje podvige ne doživljavaju kao naročitu hrabrost, već kao normalan ljudski čin.

Posthumno su za svoju hrabrost nagrađena tri policajca - Siniša Hrnjez iz Veternika koji je stradao dok je pokušavao da spreči porodično nasilje. Aleksandar Rkman koji je poginuo prilikom hapšenja kriminalaca, kao i Slobodan Cvetić kojeg su ubili pljačkaši Komercijalne banke u beogradskom naselju Karaburma.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je uručio plakete članovima porodica nastradalih policajaca istakao je da je ponosan na pripadnike policije koji su iskazali veliku požrtvovanost.

"I srećan sam i tužan. Srećan zbog požrtvovanosti pripadnika ove službe i tužan zbog gubitka života", kazao je Dačić novinarima po uručenju priznanja.

On je kazao da pomaganje drugima ne treba da bude usamljen slučaj, već uobičajeno ponašanje.

Specijalne plakete uručene su Stani i Stojanu Tomiću koji su udomili izbegličku porodicu iz Knina i prepisali im celokupnu imovinu.

Poštar iz Kuršumlijske Banje Filip Filipović nagrađen je zbog toga što je svojim sredstvima okrečio zgradu Pošte i svakodnevno pomaže starijima kojima donosi penziju.

Podvig je učinio i Davor Sakal iz Kikinde koji je iz požara spasao porodicu Kočiš sa dva dečaka. Adem Mujović star 81 godinu živi u Prizrenu i brine o jedinoj preostaloj srpskoj devojčici u tom gradu i njenoj majci.

Nagrađeni su i Milorad Lolić i Ivan Mirković koji su jurili lopove koji su pokušali da opljačkaju jednu putnicu u beogradskom autobusu.

Plemenit je bio i podvig dečaka Luke Živkovića iz Rubireze kod Lajkovca koji je svoju prabaku naučio da piše.

Dečak Dragoslav Avramov iz Elemira nagrađen je zbog toga što je iz Jezera spasao dečaka Miloša Stamenkovića. Saša Nastić iz Vranja nagrađan je za herojski poduhvat spasavanja porodice Jovanović iz požara.

Zoran Resimić iz Arilja izgradio je dom za troje dece i preuzeo dugove njihovog pokojnog oca. Marija Berzio iz Niške Banje prihvatila je da kao hraniteljka odgaja dečaka koji je rođen u psihijatrijskoj ustanovi.

Specijalna plaketa dodeljena je i Bojanu Gajiću koji je zajedno sa policijom sprečio pljačku Komercijalne banke u beogradskom naselju Karaburma.

Student iz Subotice Nikola Bujić pomaže bolesnom ocu i završava građevinski fakulte uprkos svakodnevnoj borbi sa nemaštinom.

Uručenju nagrada prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić, Ministar odbrane Dragan Šutanovac, kao i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

(Beta)
Sve vesti