Kako EU parlamentarci uzimaju pare za nerad

Da ni evropski poslanici nisu mnogo bolji od naših pa rado uzimaju dnevnice i plate, a ne dolaze na zasedanja, dokaz je reportaža nemačkog RTL-a.

0
A- A A+

Reporter je imao težak i opasan (na kraju je izbačen iz zgrade) zadatak da "pohvata" poslanike koji u Strazbur često dolaze samo da uzmu platu, dnevnice i ostale dodatke, a onda "tutanj".

Omiljen dan za "bežanje sa časova" je petak. Poslanici sačekaju jutro, upišu se da su prisutni da ne bi ostali uskraćeni za tu dnevnicu, okrenu se na peti i otputuju kući.

Da to rade besramno, govori podatak da porane u sedam sati i u parlament dođu sa koferima da bi uštedeli na vremenu. U to vreme se, naravno, u toj instituciji ne događa ništa čemu bi oni morali da prisustvuju.Većina njih, kako kaže reporter RTL-a, na ovaj način mesečno zaradi veću platu od Angele Merkel.

Računica je šokantna. Bez obzira da li su u Parlamentu prisutni ili ne, oni primaju platu od 7.339 evra. Osim toga dobijaju naknadu za troškove od 3.980 evra. Na to treba dodati 284 evra dnevnice po danu zasedanja parlamenta - za 12 zasedanja mesečno inkasira se 3.408 evra. Ukupno, to su zaista lepa primanja od 14.727 evra.

Ko bi tome odoleo? A mi smo mislili da će samo plata naše Snežane Samardžić Marković biti "ekstra", kad se ispostavilo da je to "prosek".

(MONDO)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti