Zeta: Srušio se krov škole

U zetskom selu Botun kod Podgorice danas se srušio krov zgrade područnog odeljenja Osnovne škole "Milan Vukotić", pod teretom snega, ali niko nije povređen.

0
A- A A+

Materijalna šteta na objektu je velika, ali je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava, pošto su se u trenutku pada krova u objektu nalazile dve osobe, saopšteno je iz opštinskog Operativnog štaba.

U područnom odeljenju deca iz Botuna pohađaju prva četiri razreda.

U Crnoj Gori je 11. februara proglašeno vanredno stanje, zbog ekstremnih snežnih padavina, a uvedena i obustava nastave u školama u centralnom i severnom delu države. Snežno nevreme do sada je odnelo tri ljudska života.

Inače, nastava u svim javnim i privatnim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i ustanovama visokog obrazovanja na teritoriji Podgorice, Nikšića, Rožaja i Žabljaka počeće u utorak, 21. februara, kao i u većem broju obrazovno-vaspitnih ustanova u Bijelom Polju, Pljevljima i Danilovgradu.

Na teritoriji bjelopoljske opštine, nastava neće početi u osnovnim školama "Krsto Radojević" u Tomaševu, "Milovan Jelić" u Pavinom Polju i "Milovan Đalović" Sušica.

Nastava u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u opštini Pljevlja će početi u utorak, izuzev u osnovnim školama "Živko Đžuver" u Bobovu, "Mile Peruničić" u Maoču i "Mataruge" u Matarugama.

U danilovgradskoj opštini nastava neće početi u Osnovnoj školi "Blažo Mraković" u Zagaraču.

Iz Ministarstva prosvjete i sporta Crne Gore navode da će početak nastave u ostalim opštinama zavisiti od vremenskih uslova, kao i procene lokalne zajednice da su se stvorili uslovi za organizovanje nastave.

Operativni štab za vanredne situacije saopštio je danas da su helikopterske jedinice nastavile sa evakuacijama i dopremanjem hrane u zavejanim područjima Crne Gore.

Helikopteri su, kako se navodi, evakuisali dva bolesnika iz sela Baloci do Podgorice i transportovali nepokretnu staricu iz sela Kozice do Pljevalja.

Vazdušnim putem dopremljeni su hrana i lekova za dečje odmaralište Veruša.

Helikopteri su bili angažovani i na prevozu ekipa Elektroprivrede Crne Gore radi otklanjanja kvarova na distributivnoj mreži u nepristupačnim područjima.

Kako je saopšteno, helikopterima su prevezeni i radnici Radio-difuzionog centra do repetitora Bjelasica.

Stanje u Crnoj Gori, nakon nezapamćenog nevremena, polako se stabilizuje kada je u pitanju prohodnost saobraćajnica i snabdevanje strujom, ali će biti potrebno vremena da se situacija vrati u normalu.

Posle osmodnevne blokade zbog snega putni pravac Podgorica-Kolašin-Mojkovac otvoren je za saobraćaj.

Kako je saopšteno iz Operativnog štaba za vanredne situacije, taj putni pravac otvoren je za saobraćaj za putnička vozila do 17 sati, uz pratnju snegočistača i policije, a nakon 17 časova samo za kamione.

Saobraćaj je, kako se navodi, s obzirom na uslove puta, dozvoljen samo uz upotrebu zimske opreme.

Za saobraćaj su otvoreni i putni pravci Podgorica-Cetinje-Budva, Podgorica-Nikšić, Dobrakovo-Bijelo Polje-Ribarevina, Ribarevina-Berane-Rožaje-Dračenovac i Berane- Andrijevica-Murino-Plav.

Za sve kategorije vozila, osim kamiona sa prikolicom, otvoren je saobraćaj na putnim pravcima Žabljak-Đurđevića Tara-Pljevlja, Pljevlja-Kovren-Slijepač most-Bijelo Polje i Nikšić-Šavnik-Žabljak, uz pratnju snegočistača.

Stanje u Crnoj Gori polako se stabilizuje kada je u pitanju prohodnost saobraćajnica i snabdevanje strujom, ali će trebati vremena da se situacija vrati u normalu.

(agencije/MONDO)
Sve vesti