Vojska Srbije pozvana na "Istočni front"

Češka pozvala Vojsku Srbije da se pridruži Višegradskoj borbenoj grupi. Češki ministar odbrane Aleksandar Vondra kaže da nema razloga da se dodeljivanje statusa kandidata Srbiji uslovljava Kosovom ili bilo kojim drugim pitanjem.

0
A- A A+

Vojska Srbije dobila je danas u Pragu zvaničan poziv da se pridruži borbenoj grupi Višegradske grupe (V4), koja će startovati 2016. godine u sistemu odbrane Evropske unije i pokrivati region Istočne Evrope, Bliskog istoka, Severene Afrike i Kavkaza.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je u izavi Tanjugu nakon susreta sa ministrom odbrane Češke Republike Aleksandrom Vondrom na kojem je i upućen zvaničan poziv Vojsci Srbije, da se radi o dobroj inicijativi, a da će u narednom periodu biti doneta odluka o eventualnom učešću Srbije.

Prema njegovim rečima, radi se o zemljama koje su sve više ili manje bile u istočnom bloku i koje imaju puno razumevanja za Srbiju.

"Te zemlje su danas razvijenije nego Srbija, međutim sve imaju izezetno veliko poštovanje prema Vojsci Srbije. Ipak, nije to jedina grupa koja se nudi i koja bi želela da sarađuje sa Vojskom Srbije, a mi ćemo u narednom periodu o tome i odlučiti", rekao je Šutanovac Tanjugu.

Reč je o borbenoj grupi koja okuplja članice V4 - Mađarsku, Slovačku Češku i Poljsku - i koja je još prilikom donošenja odluke o formiranju 12. maja 2011. godine izrazila posebno interesovanje za saradnju sa vojskama Srbije i Ukrajine.

Borbenom grupom V4 komandovaće poljski general, brojaće 2.500 do 3.000 pripadnika, a vojske trećih zemalja biće deo kontigenta jedne od članica V4.

Tokom današnje posete delegijacije Vojske Srbije i ministra odbrane Dragana Šutanovca Pragu dogovoren je i niz drugih projekata saradnje dve zemlje, između ostalog, u okviru mirovnih misija u kojima Češka širom sveta ima više od 800 svojih pripadnika, kao i u oblasti vojne industrije kroz zajedničke nastupe na trećim tržištima.

Vojske Srbije i Češke sklopile su takođe i Sporazum o saradnji u oblasti hemijske, biološke, radiološke i atomske odbrane (ABHO).

Sporazum, koji su potpisali generali Goran Radovanović i Bohuslav Dvoržak, predviđa razmenu infomacija i proizvoda, realizovanje zajedničkih istraživačkih i razvojnih projekata, razmenu stručnjaka, učešće u vojnim vežbama...

"Razgovarali smo o saradnji u oblasti ABHO odbrane, između našeg centra u Kruševcu i centra u Liberecu, koji je centar u toj oblasti za ceo NATO, što znači da su na izuzetno visokom nivou obučenosti i obrazovanja", rekao je Šutanovac i dodao da je potvrđena dugotrajna i čvrsta saradnja vojski dve zemlje.

On je podsetio da je Srbija formirala Univerzitet odbrane upravo na iskustivma Češke, koja je, kako je naveo, jedna retkih zemalja koja ima i Univerzitet odbrane i Vojnomedicinski fakultet kao danas Srbija.Ministar odbrane Češke Aleksandar Vondra istakao je nakon razgovora sa Šutanovcem da su Češka i Srbija oduvek bile naklonjene jedna drugoj i da će tako ostati i u budućnosti.

Češki ministar odbrane Aleksandar Vondra je nakon sastanka sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem u Pragu potvrdio bezuslovnu podršku Češke Srbiji i pohvalio reforme koje je Beograd sproveo, posebno u reformi sistema odbrane zemlje,

On je rekao da je pozitivno mišljenje Evropske komisije izneto još krajem prošle godine bilo sasvim dovoljno da Srbija dobije podršku Češke za nastavak evropskih integracija.

"Podržavamo Srbiju sada, podrzavaćemo je sledeće nedelje, kao i u martu", rekao je Vondra.

On je na pitanje Tanjuga da li je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata, naveo da je Srbija uslove ispunila još krajem prošle godine, što je potvrđeno u mišljenju Evropske komisije.

"Što se tiče kandidature, sa strane Češke Republike, nema nijednog razloga da uslovljavamo i pritiskamo bilo koga za bilo šta. Jednostavno, mi smo procitali misljenje EK krajem prošle godine i ono je bilo pozitivno, tako da smo i tada podržavali, a i sada podržavamo da se Srbiji dodeli status kandidata", naglasio je Vondra.

On je istakao uspeh Srbije u reformi sistema odbrane.

"Impresionirani smo svim što je Srbija poslednjih godina dostigla u reformi vojske i Ministarstva odbrane", ocenio je Vondra.

Ministar Dragan Šutanovac, koji je u jednodnevnoj radnoj poseti Češkoj, je u izjavi Tanjugu potvrdio podršku Češke evrointegracijama Srbije, istakavši da je na današnjem sastanku ministar odbrane te zemlje potvdio da, kada je Češka u pitanju, pred Srbijom nema nikakvih uslova za dobijanje statusa kandidata u martu.

(Tanjug)
Sve vesti