• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv na bojkot benzinskih pumpi!

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je građane Srbije da na Svetski dan potrošača, 15. mart, ne kupuju gorivo na benzinskim stanicama. Gorivo jutros opet poskupelo na NIS-ovim pumpama.

U saopštenju Nacionalne organizacije potrošača ističe se:"Neka Svetski dan potrošača bude dan kada će sve benzinske pumpe biti prazne - makar na jedan dan. Jasna poruka koju ćemo poslati imaće trajne posledice po sve koji kreiraju tržišnu ekonomiju Srbije."

Podseća se da je cena goriva na pumpama od početka ove godine povećana za 13 dinara i ističe da bi i pored poskupljenja nafte na svetskom tržištu gorivo moglo da bude jeftinije, kad bi se država i trgovci odrekli dela dobiti.

"Država i trgovci nemaju nimalo sluha za običnog potrošača. Niko ne želi da se odrekne ogromnog dela dobiti, bilo kroz akcize i poreze, bilo kroz marže", ističe NOPS.

Drugo domaće udruženje za zaštitu potrošača, Asocijacija potrošača Srbije (Apos), povodom Svetskog dana potrošača, 15.marta, predložilo je vladi da formira ministarstvo za zaštitu prava i interesa potrošača.

Ta asocijacija, sa sedištem u Novom Sadu, zatražila je i formiranje nezavisnih gradskih zaštitnike prava i interesa potrošača, kao i da potrošači budu uključeni u donošenje i sprovođenje politike zaštite potrošača, kao i razvoja novih proizvoda i usluga.

Naftaši poskupljenja objašnjavaju rastom cena nafte u svetu i slabljenjem vrednosti dinara, a stručnjaci ocenjuju da bi i država trebalo da preispita nivo sopstvenog zahvatanja u ceni naftnih derivata, kako bi oni bili pristupačniji građanima.

Povećanje cena motornog goriva uslovljeno je prilikama na globalnom svetskom tržištu naftnih derivata, rastom cene sirove nafte na svetskim berzama, koji je od početka godine bio 15,53 odsto, ali i situacijom na domaćem tržištu, odnosno slabljenjem dinara u odnosu na dolar, navodi se saopštenju Naftne industrije Srbije (NIS) dostavljenom Tanjugu.

Dinar je od početka godine oslabio u odnosu na dve vodeće svetske valute za 6,65 odsto u odnosu na evro i 3,99 odsto u odnosu na američki dolar, ističu u toj kompaniji i dodaju da NIS formira cene u skladu sa tendencijama na regionalnom tržištu goriva i kontinuirano prati da one budu na nivou prosečnih.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) ističu da je prosečna maloprodajna cena goriva u Srbiji za prethodnih devet meseci porasla od 4,3 do 8,1 odsto odnosno cene su više za šest do devet dinara po litru u zavisnosti od derivata, dok je TNG u tom periodu poskupeo za 17,4 odsto.

Dalja smanjenje troškova sa kojima se suočavaju naftne kompanije bi bilo moguće ostvariti samo u saradnji sa državom i zato bi trebalo preispitati propise i procedure uvoza i stavljanja u promet goriva, kažu u UNKS-u i dodaju da bi osim ukidanja nepotrebnih troškova, izmena propisa uticala na uvođenje prometa iz sive zone u legalne tokove.

Dok u Ministarstvu energetike ne žele da komentarišu najnovija poskupljenja goriva, ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je prošle nedelje ukazao da Vlada Srbije nema mogućnost da utiče na cenu naftnih derivata.

Reč je o cenama na tržištu i berzanskoj robi, bez mogućnosti da na to utičemo, rekao je Petrović i naveo da je prethodnih nedelja nafta poskupela na svetskim tržištima sa 107 na 126 dolara po barelu.


(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image