Dr Google je opasan savetodavac

Kada imamo neki zdravstveni problem često biramo lakši i brži put do informacija, pa umesto da odemo kod lekara, potražimo rešenje na internetu. Stručnjaci upozoravaju da onlajn dijagnoze pacijentima pričinjavaju mnogo više štete nego koristi.

4
A- A A+

"Dr Google" je postao prva stanica na putu do ozdravljenja, ali stručnjaci upozoravaju da ljudi nikada ne bi trebalo sami sebi da postavljaju dijagnozu, jer informacije koje se mogu pronaći na internetu često nisu dovoljno pouzdane.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je svaka četvrta žena barem jednom sama sebi postavila "dijagnozu" konsultujući Google, pogrešnu naravno, čime su sebi samo produžile lečenje.

Iako oslanjanje na internet umesto na lekare postaje sve izraženije, ako pretražujete simptome, sami sebi postavite dijagnozu i odredite terapiju, najverovatnije ćete samo pogoršati svoje stanje. U britanskom istraživanju učestvovalo je 1.000 žena, od kojih je čak jedna petina zaključila da ima neku tešku bolest na osnovu informacija sa interneta, piše "Dejli mejl".

Najčešće "lažne uzbune" kod samopostavljanja dijagnoze izazivaju sumnje na rak dojke, dok su mnoge žene pogrešno zaključile da pate od povišenog krvnog pritiska ili astme.

Simptomi zbog kojih žene najčešće pomoć traže na internetu su problemi sa spavanjem, glavobolje, depresija i anksioznost.

Odlažući odlazak kod lekara samo produžavate sebi agoniju, a to su pokazali i rezultati ove ankete - mnoge žene su priznale da su provele dane brinući se zbog problema koji imaju, dok je trećina ispitanica odlazak kod lekara odlagala i duže od dve nedelje. Svaka dvadeseta žena čekala je čak i po nekoliko godina, razmišljajući da li je u pitanju nešto ozbiljno, pre nego što bi potražila stručnu pomoć.

Lekari se zbog toga sve češće sreću sa situacijama da prvo moraju pacijente da razuvere da nemaju onu bolest koju im je Google "izbacio" i upozoravaju da onlajn dijagnoze pacijentima pričinjavaju mnogo više štete nego koristi.

(MONDO)
Sve vesti