Milan Beko vratio Zvezdi grb

Biznismen Milan Beko oprostio Košarkaškom klubu Crvena zvezda dug od milion evra, pretvorio tu svotu u donaciju i crveno-belima vratio na raspolaganje matični grb.

22
A- A A+

Ovosezonski sportski uspeh kluba sa Malog Kalemegdana saznaćemo uskoro, najranije u utorak uveče, a najkasnije 18. juna, za kad je zakazana peta utakmica finala plej ofa.

Finansijski rezultati crveno-belih mnogo su konkretniji, pa je predsednik Nebojša Čović podvukao kraću crtu na konferenciji za novinare i otkrio da je postigao dogovor sa Milanom Bekom o oprostu duga od milion evra, da klub ponovo raspolaže svojim osnovnim grbom i da ukupna dugovanja crveno-belih mogu biti svedena na iznos manji od dva miliona evra.

"Kad smo prošlog leta došli klub, počeli smo da sprovodimo zacrtani petogodišnji plan reorganizacije, kao i razgovore sa poveriocima. Dva privredna subjekta u vlasništvu Milana Beka – 'Stadlux investment' i 'Stadlux realestate' naši su značajni poverioci i uz veliko razumevanje postigli smo dogovor da dugovanje od milion evra bude pretvoreno u donaciju. Takođe, grb Zvezde je vraćen klubu i ponovo mu je stavljen na raspolaganje", rekao je Čović na konferenciji za novinare na Malom Kalemegdanu.On je precizirao da je grb bio dat u zalog, na račun pozajmice, i istakao da je to osnovni grb kluba, bez oznake "KK", što odluku Milana Beka čini značajnom za kompletno Sportsko društvo Crvena zvezda.

Milan Beko takođe je prisustvovao konferenciji i rekao zašto je odlučio da dug pretvori u donaciju.

"Sa prvim obraćanjem Nebojše Čovića na mestu predsednika Crvene zvezde, predložio je i da se reguliše taj istorijski nasleđeni deo, koji se sastojao od odnosa prema finansijskom potraživanju i grbu kluba. Lako smo se dogovorili oko svega toga", rekao je on i istakao da ne planira da kupi klub.

"Nemam sportske ambicije u domenu privatizacije. Odnos prema Crvenoj zvezdi bio je duboko lični, sa željom da pomognem. Potpisali smo ugovor kojim je taj iznos od milion evra pretvoren u donaciju, crveno beli štit koji je pratio klub od osnivanja opet je na mestu gde se igra košarka. Iako je bilo pogrešnih interpretacija da sam vlasnik tog grba, mogu reći da sam bio samo njegov čuvar i sa prvim pozivom ponovo je tamo gde su i rezultati“, podvukao je Beko.

Njegovom donacijom olakšan je i posao rukovodstvu Crvene zvezde, koje će uskoro potpuno sračunati ukupan iznos duga. Prema rečima Nebojše Čovića, trenutno bi u sudskim postupcima mogao biti sveden na jedan i po do dva miliona evra.

"Po ulasku u klub prošle godine imali smo velikih problema sa prikupljanjem dokumentacije, lako je bilo pričati i nagađati po medijima, ali smo želeli da radimo u tišini, sistematski i u saradnji sa Ekonomskim fakultetom i revizorskim kućama došli smo do cifre od 15 miliona evra duga. Crvena zvezda Beograd, ranije FMP Železnik, preuzela je obaveze i skoro potpuno ovladala dugovanjima, ali ne i sudskim presudama. Za kratko vreme možemo imati čistu finansijsku situaciju. Na sličnim principima sklopili smo dogovor i sa firmom „NCA“ Nebojše Vučićevića, „ADTORS“, „Alma Quatro“...", rekao je Čović.

On je istakao da aktuelno rukovodstvo nijednom nije izrazilo želju da privatizuje klub, već samo da ga "sanira i dovede u operativno radno stanje".

"Napravili smo presek i želimo da prezentiramo ko je šta dobio od Crvene zvezde... Ta dokumentacija se još 'čisti' i biće 'očišćena' do kraja nedelje. Naš cilj nikad nije bio da izvršimo privatizaciju kluba, već samo da saniramo i dovedemo u operativno radno stanje, što bi mogao da bude dobar model i za druge klubove", podvukao je Čović.

(M. Šolak - MONDO)

Povezano

Sve vesti