Otkriven spomenik Ćirilu i Metodiju

Velikim slovenskim prosvetiteljima braći Ćirilu i Metodiju u petak je otkriven spomenik, delo akademika Tome Serafimovskog.

0
A- A A+
Velikim slovenskim prosvetiteljima braći Ćirilu i Metodiju u petak je otkriven spomenik, delo akademika Tome Serafimovskog.

Spomenik su otkrili predsednici Srpske i Makedonske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin i Cvetan Grozdanov, a svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

"Dogovorili smo se da to ne bude kopija ohridskog spomenika, već potpuno originalno delo. Biću presrećan ako sam uspeo u tome da se sveta braća Ćirilo i Metodije osećaju lagodno pokraj svog velikog sledbenika Vuka Karadžića, kao i ako on oseća da je sa njima jedan duh i jedno telo", rekao je vajar Serafimovski posle oktrivanja spomenika u parku kod Vukovog spomenika u Beogradu.

Ovaj zajednički dar umetnika i Srpske akademije nauka i umetnosti Beogradu uradjen je u bronzi i sa postamentom je visok pet metara.

Ideja za izradu spomenika nastala je pre četiri godine u Ohridu prilikom susreta delegacija SANU i Makedonske akademije nauka i umetnosti. Videvši tada ohridsku skulpturu Ćirila i Metodija, Dejan Medaković, tadašnji predsednik SANU, zamolio je umetnika, inače člana obe pomenute akademije, da uradi i spomenik ovim slovenskim prosvetiteljima koji bi bio postavljen u Beogradu.

Postament za beogradski spomenik napravio je grad.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti