Belorusija nije ljuta na Srbiju zbog sankcija

Belorusija će nastaviti normalne odnose sa Srbijom i nakon što smo se pridružili sankcijama koje je Evropska unija uvela toj zemlji.

0
A- A A+

Portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Savinih rekao je o budućim odnosima Beograda i Minska da "nema sumnje da će Belorusija biti zainteresovana za razvoj normalnih ekonomskih odnosa sa Srbijom i da sankcije neće predstavljati barijeru".

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton pozdravila je 8. juna odluku Srbije i još šest zemalja, od kojih su većina kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU, da se pridruže sankcijama Brisela prema Minsku koje su uvedene 23. marta.

Pored Srbije, sankcijama su se pridružile i Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Island i Lihenštajn, saopštio je ranije Savet EU.

Zvanični Minsk danas je izrazio žaljenje zbog odluke Srbije i još šest evropskih država da se pridruže sankcijama EU.

"Ponavljamo da politika sankcija nema perspektivu. Ona seje nepoverenje i sprečava realno rešavanje sporova. Žao nam je zbog ove odluke. Očigledno je to demonstracija lojalnosti prema centru moća koji zahteva takve akcije i spreman je da ih nagradi", naveo je Savinih.

On je istakao da Belorusija ne planira nikakvu kontra meru prema državama koje su podržale sankcije EU prema Minsku, naglašavajući da ne traži konfrontacije i da je spremna na dijalog na ravnopravnoj osnovi.

Sankcije su usmerene protiv nekoliko beloruskih kompanija i više osoba koje su se našle na spisku finansijera i onih koji podržavaju režim predsednika Aleksandra Lukašenka.

Srbija se takođe našla na spisku država koje su podržale odluku Saveta EU od 27. februara o uvođenju sankcija prema Siriji, a uz Hrvtatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Island, Albaniju, Lihenštajn, Norvešku, Moldaviju i Gruziju.

(Tanjug)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti