MONDO TV: Devojke zavide momcima zbog štikli

Irski ples u svetu najviše je popularisala plesna trupa "Riverdance", da li ste znali da se irski ples igra i kod nas? Trupa "Erin's Fiddle" se bavi irskim plesom u Srbiji i najuspešnija su plesna grupa te vrste na ovim prostorima.

4
A- A A+

"Fiddle" u prevodu znači violina, instrument, kome ritam najbolje daju step cipele, za one koji ne znaju, irski ples se izvodi i u baletankama.

Muške baletanke su posebno zanimljive jer imaju malu potpeticu zbog koje je muškarcima malo čudno da se naviknu na njih. Verovali ili ne, zbog te štikle devojke pomalo zavide muškim plesačima jer oni i kada su u baletankama mogu da proizvode zvukove udarajući štikolm o podlogu, što one ne mogu jer ženske baletanke nemaju taj dodatak.

Irski plesovi se dele na "soft" i "hard", "soft" se igraju u baletankama, a malo krući i zahtevniji "hard" plesovi se izvode u posebnim cipelama.

"Cipele imaju blokeje na petama i prstima koji su napravljeni od drveta i pleksiglasa. Većina koraka se radi na prstima i najviše se udara prstima, a pete se ponekad koriste, najčešće za "klikove", kaže Aleksandar Milojković koji se irskim plesom bavi već tri godine.Trupa "Erin's Fiddle" nastala je 2006. godine, a začela ju je Biljana Pajić koja je u Irskoj 2011. stekla zvaničnu licencu za podučavanje tradicionlanog irskog plesa. Uspesi njene plesne grupe nisu počeli nakon sticanja licence, to je samo priznanje više za celu grupu.

Uspesi su se ređali i pre Biljaninog sticanja prve zvanične licence za podučavanje tradicionalnog irskog plesa u regionu. Momci i devojke iz "Erinine violine" osvojili su do sada pregršt medalja na raznim takmičenjima po inostranstvu.

"Nedavno nam je gošća bila i plesačica iz Irske koja je bila solistkinja u okviru trupe "Lord of the Dance" i bila je oduševljena na kako visokom nivou se irski ples izvodi u Srbiji", kaže Biljana Pajić.

Irci su oduševljeni na koji način se njihove nacionalne igre izvode kod nas, ipak, to nije dovoljno da bi u Srbiji na nastupima imali dobre uslove za igru.

Podloga za stepovanje u Srbiji je širok pojam pa su tako članovi trupe "Erin's Fiddle" nastupali i na skeli, staklu, travi, dubokom tepihu, a predlagali su im i da nastupaju u bazenu ispunjenom vodom.

Treniranje irskog plesa vrlo je zahtevno i iziskuje značajnu fizičku kondiciju. Ako ne znate kojom fizičkom aktivnošću da se bavite pred odlazak na more, možda je step baš za vas, a usput ćete se i zabaviti uz dobro društvo i muziku.

(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)Tagovi:

Povezano

Sve vesti