Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Između svetova

...šta drugo reći o filmu koji teško da bi dobio prolaznu ocenu i to ne od kritike ili publike, već i na običnom studentskom ispitu? Neka niko ne očekuje da će ''Kuma'' ili ''Američke grafite'' ovde pronaći makar i u tragovima. Neće.

2
A- A A+

Između svetova

Twixt (2012)
Režija: Frensis Ford Kopola
Uloge: Val Kilmer, BrusDern
Distributer: Megakom

Je l’ prošla bura zvana ’’Prometej’’? Je l’ su blogeri malo spustili loptu i uzeli vazduh? Može li da se nastavi normalno da se živi? Na žalost, nimalo ne preterujem - gledanje i žučno komentarisanje ’’Prometejovog’’ narativa i svega ostalog što se tiče ovog filma uključujući i kopanje po najintimnijim delovima života Ridlija Skota i naročito Dejmona Lindelofa, tog zlikovca kojem nije bilo dosta iživljavanja u ’’Kaubojima i vanzemaljcima’’, već se sada usudio da dirne i u Svetog Ejlijena, kao da još nije prestalo. Malo mi se i smučilo sve to. Iskreno, nekada bi me bilo malo blam da napišem ovako nešto, ali evo - zaista, prvi put u životu, drago mi je da se moj prikaz ''Prometeja'' nekako poklopio sa mejnstrim kritikom i da potpuno odudara od forumske kasapnice koju je nesrećni film doživeo.

Ovakav razlaz ova dva sveta odavno se nije dogodio i iako ne mogu da kažem da mi je preterano drago što sam se zadesio s ove strane horizonta i dalje mi nije baš najjasnije čemu ovoliki odijum od strane ekspertske internet populacije. Ali dobro, i takve se stvari ponekada dešavaju, a meni kao primarni utisak i desetak dana nakon gledanja filma, ostaje sjajan bioskopski doživljaj koji je ''Prometej'' verovatno pružio svima, pa čak i najvećim hejterima, hteli oni to da priznaju ili ne.

Na sledeći zadatak sam krenuo sa željom da se odmorim od komplikovanih filmova i taman kada sam pomislio da je ''21 Jump Street'' savršen primer za tako nešto, pažnju mi je privukao jedan mali film koji se na našem repertoaru našao pravo niotkuda, sve sa, ako IMDB ne laže, podatkom da upravo mi imamo tu čast da nakon festivalskih projekcija prvi vidimo novi film Frensisa Forda Kopole u redovnoj bioskopskoj distribuciji. Naravno, prvo što svako pomisli kada čuje ime ovog slavnog reditelja, odnosi se na ''Kumove'', ''Apokalipsu'', ''Grafite'' ili možda ''Prisluškivanje'', ali pošto sam znao da je još pre izvesnog vremena danas 73-godišnji majstor izjavio da ga više apsolutno ne interesuje holivudski plasman filmova već isključivo unutrašnja potreba da pravi male i intimne filmove koji neće podleći nikakvom neumetničkom kompromisu, pomislio sam na neka druga zanimljiva dela iz njegove bogate filmografije.

Jer, Frensis Ford je i u prošlosti često pravio male, eksperimentalne filmove bilo da se radi o ekranizacijama romana S.E. Hinton ili o studijskim ekstravagancama kao što je bio ''One From the Heart''. Znajući da je ''Između svetova'' promovisan kao horor film, ja sam, ipak, pre svega, pomislio na onaj Kopolin rani ''Dementia 13'', a pomalo i na ''Drakulu'', i prilično spokojan se uputio ka mestu zločina na kojem se ''Twixt'' odigravao. Ipak, ništa me nije moglo pripremiti na užas koji sam tamo zatekao. Na žalost, govorim o onome što se odigravalo na platnu.

A tamo, bucmasti Val Kilmer, pisac horor romana kojem karijera i brak idu nizbrdo, stiže u gradić u kojem je Brus Dern šerif, ne bi li promovisao svoj poslednji roman. Šerif, međutim, obaveštava pisca da je u gradu u toku istraga jednog ozbiljnog zločina i da je upravo to tema koja bi mogla da zainteresuje pisca takvog kalibra. Da sve bude još intrigantnije pobrinuo se onaj svet u kojem se nalazimo kada sanjamo. Kilmer sanja jednu devojčicu/duha koja ga neodoljivo podseća na sopstvenu kćer koju je izgubio nakon saobraćajne nesreće. Veze devojčice sa strašnim ubistvima ipak nisu baš najjasnije. Sanja i Edgara Alana Poa.

TREJLERDobro, nekako sam prepričao glavni tok nove priče Frensisa Forda. I možda je najpametnije da se ovde i zaustavim, jer šta drugo reći o filmu koji teško da bi dobio prolaznu ocenu i to ne od kritike ili publike, već i na običnom studentskom ispitu.Na prvoj godini. Kao da vidim profesora koji svog studenta gleda prekorno, možda i sažaljivo. I kakav je ovo film uopšte - horor, psihološka drama, fantazija ili možda ipak komedija? Kakvi su ovo dijalozi i šta se na kraju dešava u ovom filmu. O čemu se ovde radi? Francuzi kažu da je njima sve jasno u ovom filmu, ali iako su u prošlosti vrlo često bili u pravu, čini se da su ovog puta samo obzirniji prema istinski velikom američkom reditelju nego neki drugi.

Ima, ipak, ovde i zanimljivih delova. Iako mi je G. rekao da je on izdržao samo deset minuta filma, istina je samo da je to najbolji segment Tviksta, ali ni ostatak nije totalno negledljiv. Poneka duhovitost, poneki štrec, sve naravno na nivou slučajnosti i simpatije.

Ali, ne pada mi na pamet da nastavljam dalje da masakriram Kopolu. Ako iko ima kredit da na kraju svoje karijere pravi totalno lične filmove, onda je to Frensis Ford. Ali neka niko ne očekuje da će ''Kuma'' ili ''Američke grafite'' ovde pronaći makar i u tragovima. Neće. Ovde ni CSI forenzičari ne bi uspeli da nađu ostatke nekadašnjeg giganta. I to je, da ponovim, sasvim u redu. Neka Kopola i dalje pravi ''svoje'' filmove, a mi sami odlučujemo da li ćemo da ih pogledamo ili ne. Lično, možda ću ih i gledati, ali pisati neću nikako. Ćao Kopola.

Ja:**1/2
 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  ČOVEK PTICA (FILMSKA RECENZIJA)

  22 21

  Kolumnista MONDA MIško Bilbija toplo preporučuje film "Čovek ptica" (Birdman). Saznajte zašto.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Bio je FEST... (RECENZIJA)

  10 15

  Miško Bilbija se nagledao filmova na ovogodišnjem FEST-u. I probrao je za vas ostvarenja koja ne bi trebalo zaobići....

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SNAJPERISTA (FILMSKA RECENZIJA)

  34 129

  O ovom filmu se mnogo priča. Miško Bilbija, kolumnista MONDA, pogledao je ostvarenje Klinta Istvuda. Evo njegovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  "Jupiter: Uzdizanje" i "Kingsman" (RECENZIJE)

  7 1

  Ponovo dva filma! Ovog puta, jedan je čak i dobar! Ustvari - odličan!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  SUDIJA, HAKER (FILMSKE RECENZIJE)

  video 30 2

  Po ceni jednog jedinog klika, ove nedelje dobijate čak dva filma!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Levijatan (FILMSKA RECENZIJA)

  12 30

  Nova recenzija Miška Bilbije. Reč je o ruskom filmu, kandidatu za Oskara.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Džon Vik (FILMSKA RECENZIJA)

  38 19

  Prva kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije u 2015. godini. KIjanu Rivs je (ponovo) odličan. Pročitajte!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Top 10 filmova za 2015!

  video 29 18

  Naš kolumnista Miško Bilbija vam želi srećnu Novu godinu uz deset filmskih preporuka za godinu pred nama!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Hobit - Bitka pet armija (FILMSKA RECENZIJA)

  37 89

  Miško Bilbija slavi jubilarac - ovo mu je 300. tekst na portalu MONDO! Bravo Miško i HVALA!!!

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Igre gladi - Sjaj slobode I deo (RECENZIJA)

  6 2

  Nova kolumna, tačnije recenzija Miška Bilbije. "Skenirao" je film "Igre gladi - Sjaj slobode I deo"

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Okupacija "Zvezde" - najvažniji zadatak

  1 0

  Miško Bilbija, kolumnista MONDA, ljubitelj je filmova i bioskopa. Zato je ono što se dešava u bioskopu "Zvezda" ovih...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Interstellar (FILMSKA RECENZIJA)

  38 22

  Kolumnista MONDA Miško Bilbija je skenirao film "Interstellar". Pročitajte njegovu analizu i ocenu.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  Tri u jedan - Slobodna zona (FILMSKE RECENZIJE)

  4 0

  Miško Bilbija je za sebe, ali i za vas odgledao nekoliko filmova na festivalu Slobodna zona. Evo njegovih utisaka o...

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  BES (FILMSKA RECENZIJA)

  11 12

  Da li je kolumnista MONDA Miško Bilbija izašao BESAN posle projekcije filma? Saznajte u njegovoj novoj recenziji.

 • Miško Bilbija Miško Bilbija

  IŠČEZLA (FILMSKA RECENZIJA)

  11 20

  Daje se na znanje, daje se na znanje: ovo je film koji se dopao našem kolumnisti Mišku Bilbiji! Saznajte zašto! I...

Sve vesti